Na Vračaru od danas ponovo radi prihvatni centar za beskućni

Autor: Republika

Vesti

10.12.2020

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privremeni dnevni prihvatni centar za beskućnike u Sazonovoj ulici na Vračaru od danas je ponovo u funkciji.

Foto: Grad Beograd
Goran Vesić

U njemu će dnevno moći da boravi više od 20 ljudi, a njihov boravak zavisiće od spoljne temperature, a trenutno je ograničen na period od 11 do 13 časova.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će korisnici moći da dobiju sve što im je neophodno da njihov život bude lakši, te da će oni koji budu želeli biti upućeni u Prihvatilište za odrasla i stara lica, u kome trenutno boravi 66 štićenika.

On je naglasio da niko od njih neće ostati nezaštićen i da će biti obezbeđen prihvat za sve.

Vesić je najavio otvaranje privremenog prihvatnog centra sledeće nedelje i u Solunskoj ulici u opštini Stari grad, gde će, kako je naveo, biti malo bolji uslovi od centra na Vračaru, a podrazumevaće i kupanje beskućnika.

Foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika ističe da je u planu da se tokom sledeće godine rekonstruiše prihvatni centar na Vračaru, nekadašnja mesna zajednica i da se napravi objekat gde će beskućnici moći da se leče i da svakog dana dobijaju pomoć.

"Grad Beograd se odgovorno odnosi prema socijalnoj zaštiti i potrebama svojih građana i nije tačno da je neko ostao bez pomoći", istakao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević navela je da se u otvorenom prihvatnom centru sprovode sve epidemiološke mere i da je obezbeđena neophodna zaštitna oprema.

"Vodili smo računa o svim aspektima kada je zbrinjavanje ovih korisnika u pitanju. Grad Beograd otvara kapacitete i na vreme je uradio plan za zbrinjavanje lica tokom zimskog perioda", kaže Stanisavljević.

Urađena su i dva informatora za sve koji se zbrinjavaju u centru, rekla je Stanisavljević i pozvala sve koji žele da doniraju higijenske pakete i zaštitnu opremu, da to učine putem Crvenog krsta Beograd.

Sekretar Crvenog krsta Vračar Nikola Prica rekao je da se očekuje oko 10 do 15 ljudi svakog dana, a za njihov ulazak u centar nije potreban negativan PCR test, već će se, objašnjava, ukoliko budu febrilni upućivati u zdravstvenu ustanovu na lečenje.

Radno vreme prihvatnog centra je prilagodljivo potrebama korisnika i u zavisnosti od temperature, moći će da se produži.

Privremeni prihvatni centar za beskućnike na Vračaru u funkciji je od 2018. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading