PORED IZBORA U MARTU I REFERENDUM O USTAVU?

Autor:

Vesti

26.10.2017

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vrhu vlasti razmatra se mogućnost da uz beogradske izbore u martu budu održani i vanredni parlamentarni, ali i referendum o Ustavu, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Izbori u Beogradu

Priče da će se na glasanje ići 24. decembra, kako su objavili pojedini mediji, ostaće samo spekulacije.

- To je bio probni balon, da se ispipa puls. Nema niša od decembarskih izbora jer nema razloga da se u prestonici raspisuju vanredni izbori i da se ne sačeka mart, kada je regularan termin za njihovo održavanje - objašnjava naš sagovornik iz vladajuće koalicije.

KRATAK ROK

Ističe i da stranke ne bi imale dovoljno vremena za kampanju.

- Prvo, da bi se održali vanredni parlamentarni izbori, o kojima su opozicionim liderima poput Saše Jankovića ili Vuka Jeremića puna usta, prethodno bi Vlada morala da padne, da predsednica parlamenta obavi konsultacije i raspiše datum održavanja izbora... Jasno je da nema dovoljno vremena da se kompletna procedura obavi do tada i da se strankama ostavi dovoljno vremena za kampanju - navodi naš sagovornik.

Funkcioneri SNS listom su ponavljali da ne prezaju od izlaska na birališta, dok je lider te stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić opoziciji poručio da dobro razmisli da li zaista želi na vanrednu proveru.

- Da ne bude da smo ih terali bez potrebe. Neka razmisle još jednom da li ih žele ili ne. Ako ih dovoljno žarko budu želeli, možda ih i dobiju, samo nemoj posle da plaču ili kukaju kako je Sveti Petar kriv što su izbore izgubili ili ne znam šta im se dogodilo - poručio je Vučić.

O izborima u narednih desetak dana trebalo bi da razgovaraju naprednjaci.

- S obzirom da o Ustavu svakako moramo da se izjašnjavamo, što zbog nas samih, što zbog pregovora sa EU, ozbiljno se razmatra opcija da se referendumsko izjašnjavanje zakaže u istom danu kada i izborno glasanje - navode naši izvori iz SNS.

Da se izbori održavaju ovog meseca, ovako bi izgledali rezultati glasanja
SNS 55
SPS 8
PSG 8
SRS 6
DVERI 5
DS 4
DJB 3
OSTALI 11
* istraživanje agencije "Ipsos stratedžik marketing"

IMA LOGIKE

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da ima logike spojiti sva tri izjašnjavanja.

- Naročito je logično spojiti parlamentarne izbore i referendum. Ustav je najviši politički i pravni akt i njegove promene ne može biti bez stava građana. Isto tako, parlamentarni odnosi snaga među političkim akterima ključna su stvar u demokratskom procesu i zato treba da budu zajedno sa ustavnim izjašnjavanjem - mišljenja je Stanković, koji naglašava da je "jeftinije spajati izbore nego sve ponovo organizovati i podizati političku tenziju".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
maja

26.10.2017 06:59

Sve sto mora nije tesko!

Biljana Đ

26.10.2017 10:10

@maja - Da bi se donela odluka o izmeni Ustava , mora da se obezbedi dvotrećinska većina ali mislim da je to u ovom trenutku teško obezbediti.

stefana

26.10.2017 07:06

Srbija radi sve ono sto njoj znaci i odgovara gradjanima.

Nada

26.10.2017 07:17

Izvesno je da ce beogradskih izbora biti, a sve ostalo je samo opcija !