Uvođenje reda u bespravnu gradnju: Nelegalni objekti više neće moći da se kupuju i prodaju

Autor: Tanjug

Vesti

18.01.2019

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je Grad Beograd uputio Republičkom geodetskom zavodu zahtev za upis zabeležbe o zabrani prometa bespravnim objektima na teritoriji grada Beograda.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

- U skladu sa obavezama iz člana 28. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata, Grad Beograd je danas uputio Republičkom geodetskom zavodu zahtev za upis zabeležbe zabrane otuđenja objekata koji se nalaze u postupku legalizacije. Zakon je obavezao sve lokalne samouprave da izvrše upis zabeležbe u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona, a kako se to dogodilo početkom novembra, Grad Beograd je svoju obavezu izvršio četiri meseca ranije - izjavio je Vesić.

Kraj legalizacije za pet godina

Kako je saopšteno iz Uprave grada, on je dodao da grad upisuje zabeležbu na 256.589 objekata koji su bespravni, dok će u slučaju da objekti nisu upisani u katastar, zabeležba biti upisivana na građevinsku parcelu.

- Grad Beograd odlučan je da se proces legalizacije završi u narednih pet godina, kako je zakon propisao. Upis zabeležbi treba da bude motiv više vlasnicima bespravnih objekata da ih ozakone, a svi koji su gradili bespravne objekte do 2015. godine i koji se nalaze na satelitskom snimku, to mogu da urade veoma brzo, uz minimalne troškove - rekao je Vesić.

On je dodao da će na ovaj način pravna sigurnost svih građana biti dodatno ojačana jer će svako ko želi da kupi bilo koju nekretninu biti siguran u kakvom se statusu ona nalazi.

 

 

Vesić je najavio i da će od ponedeljka Grad Beograd na osnovu obaveza iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji upisivati kao zabeležbu i sva rešenja u vezi s bespravnim objektima, što znači da će svaki građanin koji želi da kupi bilo koju nekretninu znati da li je grad doneo rešenje o zabrani gradnje ili o rušenju, tako da nesavesni investitori koji su bespravno gradili više neće moći da varaju građane.

Nulta tolerancija

On je ponovo istakao da država Srbija i Grad Beograd više neće tolerisati ni kvadrat bespravne gradnje i da svako ko želi da gradi, to će morati da čini u skladu s građevinskom dozvolom i zakonima.

- Srbija je donela veoma liberalan zakon o ozakonjenju, na osnovu koga je građanima veoma lako da se ozakone, uz minimalne troškove, ako su bespravni objekti građeni do 2015. i ako se nalaze na satelitskom snimku. Iskoristite priliku koju je pružila država i ozakonite objekte - poručio je građanima zamenik gradonačelnika Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading