ŽENA-PTICA: Ana Vujčić u letu pronalazi svoj mir

Vesti

04.12.2018

14:12 >> 15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Padobranstvo čoveku pomogne da sazri. Emocije koje sam osetila kada sam prvi put prošla kroz oblak ne mogu da se opišu i tad sam shvatila da ne mogu bez letenja, kaže potpredsednica Udruženja žena letača.

RepublikaFoto: Mirko Stupar
Ana Vujčić je srpska žena-ptica

Prvi put kada sam prošla kroz oblak shvatila sam da ne mogu bez letenja, ovim rečima počinje svoju priču neverovatna Ana Vujčić (37), koja je za proteklih 20 godina više od 700 puta skočila iz aviona.
Naizgled obična mlada žena, mršava, nasmejana, vedra, zapravo je neustrašivi superheroj. Svojim letom seče oblake, "rukuje se sa pticama" i prestiže letelice, pa bi bez problema mogla da parira Supermenu.

PRVI SKOK SA 15 GODINA

Kada se prvi put bacila iz aviona u vazduh, Ana je imala samo 15 godina.

- Strah je uvek prisutan i to je normalno. Kada smo mali, dobijamo nametnute strahove, ali postoje deca koja imaju posebnu energiju u sebi i traže svoj izlaz kroz nju. Moja je otišla u dobrom pravcu, a to je padobranstvo. Niko iz porodice nije se bavio ovim ekstremnim sportom, ali ja sam osećala da je to za mene. U letu pronalazim unutrašnji mir - priča Ana, koja se još kao desetogodišnja devojčica interesovala za padobranstvo.

RepublikaFoto: Mirko Stupar

Na vratima njene srednje škole stajao je letak "Škola padobranstva".

- Kao da je samo došlo do mene. Te 1997. obuka je trajala tri meseca. Tada nisu bili moderni padobrani, kao što su danas, imali smo vojne padobrane sa okruglim kupolama. Sada su mnogo moderniji, imaju takozvana krila i sa početnicima je uvek tu instruktor, koji ih prati do samog skoka. Dozvola za padobranca dobija se sa 50 skokova, a ja sam do sada imala 719. Najviše ih je bilo u Beogradu, ali skakala sam i u Floridi i u Mađarskoj. Bila sam u Moskvi u vazdušnom tunelu, što je simulacija letenja, i tu se uvežbava tehnika letenja, a jedan minut je kao jedan skok. Tamo sam mentalno napredovala za 360 skokova - priča potpredsednica Udruženja žena letača.

Kad nije u vazduhu, Ana je u frizeraju.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Kad ne skače, Ana pravi odlične frizure

- Meni je frizeraj posao, a u isto vreme učila sam i jedno i drugo, to su moje dve ljubavi. Padobranstvo čoveku pomogne da sazri. Tu nema razmišljanja, morate biti sigurni u sebe i u odluku koju ste doneli. Bilo mi je najlepše u početku, kad sam prvi put videla još jednog padobranca u slobodnom padu, leteli smo zajedno. Sećam se kada sam prvi put prošla kroz oblak, osećala sam se neverovatno, ta emocija je predivna i ne može se rečima opisati. Malo je osećaja koje čovek može da doživi, a koji mu liče - sa širokim osmehom priča Ana, kojoj su ipak najveća ljubav njenih dvoje dece, koja mamu redovno prate dok izvodi skokove.

Na ivici smrti

Od 1997, kada je prvi put skočila iz aviona, Ana se, priznaje, samo jednom ozbiljno uplašila za život.

- Na skakanju u Mađarskoj 2004. upoznala sam supermene koji u vazduhu mogu sve. Pod tim utiskom i ja sam "puno poletela". Htela sam da skačem sa "wingsuit" odelom i od silne želje da isprobam sve padobran je krenuo da se otvara prevremeno. Sekunde su bile u pitanju, ali sam ostala pribrana. Odbacila sam glavnu kupolu, otvorila rezervnu i sletela - pobednički kaže Ana.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ

OBORILA LIČNI REKORD

U ovoj godini na aerodromu Batajnica skakala je iz transportnog aviona i oborila lični rekord.

- Avion nas je popeo na 5.800 metara, i to mi je do sada najveća visina! Let iznad zemlje teško se može opisati nekome ko nije probao. Mi smo ljudi-ptice, uvek osećamo dozu straha, ali taj kontrolisani strah pretvaramo u pozitivan adrenalin, i to nam pomaže da uspešno izvedemo skok. Svesno izazivamo situacije koje nas mogu odvesti u smrt. Iskačemo iz aviona svesni da uvek nešto može poći naopako. Naš mozak radi tri koraka unapred i zato je važno sve razraditi do najsitnijih detalja, da sve što ima veze sa skokom znamo u po noći - zaključuje Ana, koja planira da skače do duboke starosti.

Fotografije Ane Vujčić i drugih padobranaca pogledajte u galeriji ispod.

Doživite Beograd iz ptičje perspektive

Adrenalin vas neće napuštati, a tokom razgledanja grada osećaćete se kao filmska zvezda. Poleće se iz Dobanovaca, koji su udaljeni oko 20 minuta od centra grada.

- Ovaj let je idealan za prvi susret sa letenjem helikopterom, za radoznale, a savršen je kao iznenađenje koje oduzima dah. Leti se robinson P 44 letelicom - objašnjava pilot Sara Krneta iz "Balkan helikoptersa" na čijem iskustvu bi joj pozavideli i mnogo stariji piloti. Ljubav prema letenju je nasledila od svog oca, vojnog pilota.

- Prvo sam želela da upišem Vojnu akademiju, tata nije bio za to. Ali sam ipak našla način da poletim. Jedina sam devojka u našoj zemlji koja ima dozvolu i za avion i za helikopter - objašnjava Sara, koja je sa 17 počela da pilotira, a pilotsku školu završila je upravo kod oca.

RepublikaFoto: Balkan Helicopters
Pogled na Novi Beograd

Režiser Emir Kusturica je samo jedan od poznatih koji rentira helikopter kako bi stigao na Mokru goru. Iz Dobanovaca su poletele i holivudske zvezde Džoni Dep, Monika Beluči, fudbaler Aleksandar Kolarov, NBA superstar Miloš Teodosić...

Prosečna visina leta je od 150 do 300 metara, a pored pilota ima mesta za još tri putnika.

Kako izgleda let pogledajte u videu ispod.

 

 

Fotografije sa leta pogledajte u galeriji ispod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading