Nokaut za Prištinu: Amerika naredila da se podeli Kosovo

Autor:

Vesti

31.01.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spreman sam na ukidanje nametnutih taksi Srbiji pod uslovom uzajamnog priznanja, ali sada razumem da priznanje kosovske nezavisnosti nije moguće dobiti bez odricanja od dela kosovske teritorije...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
NEMA VIŠE CILE-MILE: Tramp i Bolton

Ovo je izrekao premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj, kog je juče, u telefonskom razgovoru, izribao Džon Bolton, savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost. Iz onoga što je Haradinaj kasnije priznao jasno je u kom se tonu taj razgovor odvijao. A i pre Boltonovog poziva zapadni i albanski mediji objavili su da su u Vašingtonu besni na Haradinaja i da će mu biti preneta poruka da se sa Amerikom tako ne razgovara. Bar ne bez veoma ozbiljnih posledica.

BRUTALNE PORUKE

Haradinaj je poručio i da je Priština do sada načinila dovoljno ustupaka i da je čak verovao u mogućnost pomirenja Srba i Albanaca. Ali očito je, kaže, da to nije dovoljno.

RepublikaFoto: Printskrin/N1

MOJ STAV

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Ovo je potvrda da američka administracija čvrsto stoji iza pisma koje je predsednik Tramp uputio Tačiju, kao i da razume principijelni stav Srbije da neće pregovarati ako su ponuđeni samo maksimalni zahtevi Prištine. Haradinaj je svoju političku poziciju vezao za ove mere, pa ne bi čudilo da ova popuštajuća reakcija bude ujedno i njegov politički krah

- Sada traže da se odreknemo dela svoje teritorije na severu, gde su kosovski rudnici i bogatstvo. Rekli su nam dajte Srbiji malo teritorije i priznaće vas ili neku republiku unutar vaše republike - naveo je Haradinaj i dodao da on to neće dozvoliti, a neće dozvoliti ni formiranje zajednice srpskih opština jer ne želi Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.

Radulović: Pojedini potezi Prištine su postali prenaporni u SAD i EU

Albanski mediji su juče tokom čitavog dana prenosili informacije da je Haradinaj dozlogrdio Trampu.

- Bolton će Haradinaju preneti Trampovu poruku da on više nema pravo da SAD pominje kao državu najzaslužniju za oslobođenje i nezavisnost Kosova - preneto je u jednom od tekstova, koji se pozvao na pouzdane diplomatske izvore.

RepublikaFoto: youtube.com/Ermal Mamaqi

Veselji: Tramp tražio ukidanje taksi

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji kaže da bi Prištini trebalo da budu bitniji odnosi sa SAD, a ne nametnute takse za proizvode iz Srbije i BiH. On je potvrdio da su SAD tražile suspenziju tih taksi i to je, kako je rekao, zahtev američkog predsednika Donalda Trampa. Veselji je naveo da je odluka prištinskih institucija o nametanju uvećanih taksi 100 odsto na robu iz Srbije i BiH dobra, ali da su odnosi sa SAD važniji.

- Međutim, mi sada ne govorimo o taksama, već o odnosima sa SAD i međunarodnom zajednicom. Mi smo partneri sa SAD, a od njih je stigao predlog da takse budu suspendovane, što je zahtev predsednika Donalda Trampa - rekao je Veselji.

SAD su posebno bile iziritirane Haradinajevim pismom kojim je od zemalja Kvinte, a posebno od SAD i Brisela, tražio da iniciraju i organizuju međunarodnu konferenciju o kosovskom pitanju u zamenu za ukidanje taksi, uz određene uslove.

- Javno izneti uslovi Haradinaja u Beloj kući nisu dočekani s oduševljenjem, već kao odbijanje Prištine, koju SAD smatraju važnim partnerom. Američka administracija je shvatila da njihovo upozorenje u vezi sa suspenzijom odluke o taksama nije baš nimalo uticalo na Prištinu - dodaje naš izvor.

SAD JE DOSTA!

Analitičar Vlade Radulović kaže za Srpski telegraf da Trampova poruka Haradinaju, kao i reakcija na nju, pokazuju da kosovske vlasti ni za šta više nemaju blanko podršku iz SAD.

Foto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Sve više faktora u Prištini za razgraničenje

U kosovskoj vladajućoj koaliciji produbljuje se kriza pošto je Demokratska partija Kosova (DPK), inače pojedinačno najuticajnija stranka u vlasti, najavila da će odustati od nedavno usvojene deklaracije koja ne prepoznaje korekciju granica.

Stranka kojom je nekada rukovodio kosovski predsednik Hašim Tači takođe je tražila da se odustane od poziva upućenog SAD i EU da organizuju međunarodnu konferenciju o kosovskom pitanju, koji je ranije ambasadorima Kvinte i EU uputio Ramuš Haradinaj.

DPK, čiji je lider predsednik parlamenta Kadri Veselji, pozvala je političke lidere i predstavnike prištinskih institucija da napuste jednostrani politički pristup i da sve akcije koordiniraju u, kako se navodi, interesu građana i države Kosovo. Osim toga, rečeno je i da svaka odluka donesena na kraju dijaloga sa Srbijom treba da bude potvrđena direktnom voljom naroda Kosova na referendumu i u kosovskom parlamentu.

- Reakcija Haradinaja pokazuje da su prištinske vlasti izgubile podršku koju su nekada imale i da zapravo SAD konačno shvataju sa kim imaju posla. Jednostavno, pojedini potezi Prištine su postali prenaporni za SAD i EU jer im je jasno da se dogovori ne poštuju. Međutim, oni još veruju da ih SAD i dalje u svemu bezuslovno podržavaju, ali to vreme je prošlo, što je dokaz i ovaj poziv Boltona i Haradinajev komentar - tvrdi Radulović.

Miletić: Posle ovog razgovora slede ozbiljne sankcije i zaokret u politici SAD prema Prištini

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić smatra da je ovo poslednja, a ujedno i najozbiljnija opomena prištinskim vlastima, koje je i Haradinaj svestan.

- Posle ovog razgovora slede ozbiljne sankcije i zaokret u politici prema Prištini. Vašingtonu je sada jasno da je reč o ljudima koji beskrupulozno štite lične interese ma koliko ugrožavali mir u regionu. Velika poniženja je prištinsko rukovodstvo nanelo i EU i SAD, pa je i tome morao doći kraj. Srpska vlast, na svu sreću, za to vreme je bila strpljiva i mudra - kaže Miletić.

RepublikaFoto: Tanjug

Bečki Standard: Planovima o podeli ne opire se ni Mogerinijeva

Lobisti su odavno utvrdili planove o podeli Kosova i tome se ne opire ni Federika Mogerini u ime EU, piše u komentaru bečkog lista Standard.

- Albanski premijer Rama šalje velikoalbanske signale, a kosovski premijer hoće da ukine carine za Srbiju u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova - stoji u analizi Standarda.

Autorka Adelhajd Velfl podseća da su lobisti već odavno utvrdili planove o podeli Kosova ili razmeni teritorija između Kosova i Srbije, ali da se do sada to sve događalo iza zatvorenih vrata, u tajnosti i bez učešća civilnog društva.

Austrijski Tiroler tagescajtung piše da je kosovska vlada uvođenjem visokih carina na robu iz Srbije i BiH izazvala krizu među koalicionim partnerima.

- Dok se Veselji zalagao za privremeno ukidanje carina na 120 dana, što bi omogućilo nastavak dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, Haradinaj je to uslovio održavanjem međunarodne konferencije, ali i ukidanjem viza EU za građane Kosova. I sada je, prema medijskim izveštajima, šef vlade rekao da će, ako se veći koalicioni partner PDK odluči da napusti koaliciju, biti održani novi prevremeni izbori - piše ovaj list.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading