Veštice u crnom udarile na Crkvu i državu: Sraman skup u centru Beograda

Autor:

Vesti

30.05.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ja ću abortirati, nikog neću pitati", "Ni državu ni boga blizu jajnika moga", "Dole Crkva, dole bog, dalje od tela mog", "Vratiće se veštice, neće ići pešice"... Ovo su samo neke od poruka koje su nosile Žene u crnom tokom performansa izvedenog prekjuče ispred Patrijaršije SPC u Beogradu. One su ovim želele da poruče da država i Crkva nemaju prava da se mešaju u prava žena, naročito u pravo žene na abortus.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Žene u crnom

Međutim, upravo su parole koje su nosile i mesto okupljanja izazvali lavinu negativnih komentara.

- I ja sam žena i apsolutno se ne osećam ugroženo. Mislim da u Srbiji svaki građanin ima slobodu, a to što rade Žene u crnom je udar na našu tradiciju, porodicu i vrednosti našeg društva, podrivanju temelja ovog društva - smatra Milica Đurđević iz pokreta Zavetnici.

Žene u crnom smatraju da je populaciona politika države "propaganda" i da je inicijativa države da se poveća natalitet "krajnje sramna i licemerna".

- Situacija u Srbiji je krajnje nepovoljna za žene, a mi upozoravamo Crkvu i državu da nemaju prava da se mešaju u odluke žena da li će rađati ili neće - izjavila je Staša Zajović, jedan od osnivača i koordinatora Žena u crnom.

Slavica Đukić Dejanović: Srbija nikada nije promovisala stav da će se uvesti zabrana abortusa

Da je izražavanje nezadovoljstva pravo svakog čoveka, slaže se ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

- Međutim, država u kojoj mi živimo nikada nije promovisala stav da će se zabrana abortusa uvesti i da će se time ograničiti neotuđivo pravo žene da sama planira rađanje. Kada je reč o pravu žene da odlučuje o materinstvu, ono je do te mere nedirnuto u našem društvu da prosto može da posluži kao tema da pojedinci koji drugačije misle nego što mislimo svi mi imaju pravo i na zablude - kaže Slavica Đukić Dejanović.

Milica Đurđević: Ovo je udar na našu tradiciju, porodicu i vrednosti našeg društva

Iako je performans izveden povodom Međunarodnog dana borbe za reproduktivna prava i žensko zdravlje (koji se obeležava 28. maja), Zavetnici smatraju da je ozbiljno prekršen Ustav Srbije.

Patrijarhu stavile kecelju

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Spomenik patrijarhu Pavlu kod crkve Svetog Marka

Pripadnice nekoliko ženskih organizacija uoči 8. marta izvele su performans u Beogradu tako što su na nekoliko spomenika muškaraca, važnih u srpskoj istoriji, okačile kecelje sa porukama poput "Nauka je ženskog roda", "Abortus je žensko pravo" i "Podržavam ženski štrajk". Tada se na udaru našao i spomenik patrijarhu Pavlu u Tašmajdanskom parku.

- Antiustavno delovanje definisano je članom 17, stav dva, izrugavanje nad verskim, etičkim i nacionalnim simbolima, a kazna za ovo delo je od jedne do osam godina zatvora. Mi pozivamo državu da samo primeni ono što je slovo Ustava jer smatramo da godinama mi trpimo teror jedne manjine nad većinskim stanovništvom koja pokušava da pod lažnom borbom za ljudska prava vređa dostojanstvo svih nas. Postaju sve agresivniji, kada su stigli i do vrata Patrijaršije, zato se pitamo da li je sledeći korak da nam ulaze u kuće sa parolama - ističe Milica Đurđević, koja najavljuje pokretanje inicijative za prikupljanje potpisa da se zabrane ovakve organizacije.

Je l' rađaju za sebe ili državu?

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Smatrajući da država i Crkva vode združenu kampanju o povećanju nataliteta i borbi protiv bele kuge, Žene u crnom su poručile da "neće da rađaju za državu, Crkvu, naciju, armiju".

- Žene u crnom ne spadaju u religioznu grupu ljudi i one imaju svoje mišljenje, a to da li rađate za sebe ili za državu, večito je pitanje. Činjenica je i da se Žene u crnom i Crkva neće pomiriti ni po jednom stavu jer imaju dijametralno suprotne poglede na život. One imaju pravo na svoje mišljenje, ali mesto protestu nije ispred Patrijaršije pošto njih niko ne primorava da podrže vrednosti koje zagovara SPC, jer one tu i ne pripadaju - kaže Draško Đenović, verski analitičar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading