DAČIĆ: Predvideo sam, 56 glasova protiv Kosova u Interpolu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.11.2018

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini Interpola protiv prijema takozvanog Kosova u tu međunarodnu organizaciju je izvanredan, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ističe da je broj glasova protiv mogao da bude i iznad 60 da su u sali bile naše tradicionalno prijateljske zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Lesoto, koji je danas takođe glasao protiv prijema tzv. Kosova u Interpol, Dačić je rekao da u sali, kada se glasalo u Dubaiju, nisu bili predstavnici Indije, Šrilanke, Komora, Papua Nove Gvineje, Dominike...

- Rezultat je mogao da bude i bolji za Srbiju, ali postoje neke objektivne okolnosti, jer neke zemlje nisu uopšte bile prisutne koje su naši tradicionalni prijatelji - kaže Dačić. 

Juče je, navodi, u Ministarstvu spoljnih poslova na papiru napisao da predviđa da će na današnjem glasanju u Dubaiju biti 56 glasova protiv prijema tzv. Kosova.


- To se i desilo, jer je reč o principijelnim zemljama koje drže do svog stava i koje se ne plase da o tome javno govore - kazao je Dačić.

Naveo je da je Kosovo htelo da uđe u Interpol ne da bi se borilo protiv kriminala, nego da bi se predstavilo kao država ravnopravna sa Srbijom, te da izvanredan rezultat današnjeg glasanja pokazuje promenjene međunarodne okolnosti i promenjenu političku poziciju Srbije. 

- Do te pozicije smo stigli jačajući saradnju sa našim prijateljskim zemljama, kao što je Lesoto", rekao je Dačić i zahvalio Lesotu na glasu protiv prijema Kosova u Interpol i što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 

Zna se, ističe, na koji način se rešavaju međunarodni problemi, te da mora da se vodi dijalog, da se dođe do obostrano prihvaćenog rešenja, a da dotle svako priznanje unilateralnih odluka vodi rušenju međunarodnog pravnog poretka. 


Tako, kaže, i glasanje u Inteprolu nije samo pitanje Srbije ili Kosova, nego i pitanje međunarodnog prava.

Zahvalio je Lesotu na odluci da revidira stav u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije i što je uputio notu u kojoj je naveo da povlači sve izjave koje su date u vezi sa statusom KiM, posebno one koje bi mogle da se tumače kao priznanje Kosova.

- Nastavićemo sa nasim aktivnostima za povlačenje priznanja, već od sutra idemo dalje - poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Kraljevine Lesoto Lesego Mekgoti rekao je da Lesoto neće podržati zemlje koje unilateralno proglašavaju nezavisnost.

- To je poštovanje odluka UN. Moramo da promovišemo dijalog, ohrabrujemo dijalog i kada bude u potpusnosti ostvaren i kada budemo imali ishode dijaloga podržaćemo ga, a nećemo podržati jednostrane akte - poručio je Mekgoti. 

Naveo je da ne treba prejudicirati status KiM i da niko ne treba da proglašava nezavisnost dok se ne vii ishod dijaloga. 

- Želimo da u ovom regionu bude mir i to može da se postigne samo dijalogom - kaže ministar spoljnih poslova Lesota.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading