Gasna kriza u Evropi potencijalna opasnost za energetsku bezbednost Srbije

Autor:

Vesti

24.09.2019

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev u razgovoru za "Srpski telegraf" otkriva da li nas očekuje gasna kriza početkom iduće godine, ko bi mogli biti dobitnici te krize i šta to znači za Srbiju.

Foto: Medija centar Beograd
Aleksandar Đurđev
  • Zašto su Huti izveli napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji baš u ovo doba godine? Da li se iza toga možda kriju interesi određenih prodavaca na tržištu nafte i gasa? 

- Kao i uvek, kada imamo akciju koja izaziva globalnu reakciju, neko će profitirati, a neko biti na gubitku. Takav je slučaj i sa ovim napadom. Možemo spekulisati o tome kojim interesnim grupama je odgovaralo da se napad desi baš u septembru. Svi trgovci gasom utiskuju gas u skladišta od 15. aprila i završavaju sa utiskivanjem 15. oktobra. Oni su utisnuli gas u skladišta u trenutku kada je cena gasa bila niska. Nakon ovog napada cene nafte su skočile 20%, a cena gasa je zavisna od cene nafte. Cena gasa se utvrđuje po naftnoj formuli za dugoročne ugovore i po habovima na tržištu. Trgovac koji ima dugoročni ugovor kupio je gas po 20% nižoj ceni od one po kojoj ga sada prodaje. Trgovci koji trguju na habovima sa kratkoročnim ugovorima će zaraditi i više od 20%. Dakle, za 6 meseci će zaraditi 20%, što znači da će za 12 meseci zaraditi ogromnih 40%, a sve to u trenutku kada je kamatna stopa negativna na evropskim tržištima. Dakle, trgovci gasom su primer interesne grupe koja je na dobitku. 

  • Da li nas očekuje gasna kriza na početku 2020. godine? 

- Trgovci su napunili skladišta gasa za Evropu znajući da Gaspromu ističe ugovor sa Ukrajinom za tranzit gasa u Evropu za Novu godinu, tačno 31.12.2019. Dakle, tržište će biti snabdeveno uprkos eventualnom zaoštravanju odnosa između Gasproma i Ukrajine. Trenutno se odvijaju trilateralni pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske unije. Svaki pregovarač ima svoje ciljeve. Od ishoda tih pregovora zavisiće i situacija u narednoj 2020. godini. 

Foto: Promo foto
  • Rekli ste da se vode pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske unije. Koji su ciljevi svake od pregovaračkih strana? 

- Svaka strana u ovim pregovorima ima svoje dugoročne ciljeve. Rusija želi da snizi cenu tranzita gasa kroz Ukrajinu, da pokažu EU da je Ukrajina nestabilan faktor i partner, kao i da su neophodni novi gasovodi Turski tok i Severni tok 2. Ukrajini je glavni cilj da zadrži tranzit ruskog gasa ka Evropskoj uniji u što većem obimu, jer im u spurotnom preti slom gasnog sistema, što će najdirektnije uticati na socio-ekonomski život Ukrajine. Ukrajina takođe želi da privoli SAD na svoju stranu kako bi one vršile dodatni pritisak na Ruse. Evropska unija nije jedinstvena i ima tri lobija - trgovce, industriju i briselsku birokratiju. Trgovce zanima kratkoročan interes i profit. Oni su spremni i priželjkuju gasnu krizu. Interes industrije jeste jeftin ruski gas u što većim količinama. Oni će platiti najveću cenu eventualne gasne krize.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
  • Kako Sjedinjene Američke Države posmatraju ove pregovore? 

- Upravo je briselska birokratija, kao treća važna lobi grupa u Evropskoj uniji, američki igrač. Oni su pod kontrolom SAD i kroz tzv. „Treći energetski paket" imaju samo jedan cilj, a to je da ograniče uticaj ruskog gasa bez obzira koju će cenu Evropa platiti zbog toga. Amerikanci žele višu cenu ruskog gasa zato što oni ulaze u igru sa svojim LNG i postaju cenom konkurentni ruskom prirodnom gasu. Održavanje nestabilnosti u Ukrajini bi dodatno uzdrmalo Rusiju, što opet odgovara Amerikancima. Više cene gasa u EU znače i više cene proizvoda evropskih kompanija i njihovu nižu konkurentnost na globalnom tržištu.

  • Kakva su Vaša predviđanja? Ko bi mogli biti dobitnici, a ko gubitnici gasne krize? 

- Gasna kriza koja bi trajala maksimalno od 7 do 15 dana odgovarala bi Rusima i trgovcima. Svaki dan krize doneće trgovcima ogroman profit. Kriza koja bi trajala duže od 15 dana odgovara bi isključivo SAD-u. Evropskoj uniji i Ukrajni generalno ne odgovara bilo kakva kriza, ali će njihovi potezi biti uslovljeni američkim interesima.

Foto: twitter.com/@GazpromEN
  • Da li će ove tenzije ostaviti posledice i na Srbiju? 

- Svakako. Ugrožene su sve rastuće ekonomije evroazijskog regiona koje su zavisne od uvoza energenata. Srbija uvozi gotovo 85% naftnih derivata za svoje potrebe i njena energetska bezbednost je uveliko uslovljena. Ono što mi možemo jeste da radimo na povećanju svoje energetske nezavisnosti, gde se projekat "Turski tok" nameće kao povoljna opcija za nas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading