SPPS: Pooštriti zakone protiv huligana

Autor: Republika

Vesti

23.07.2020

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sindikat policije i policijskih starešina objavio je saopštenje o borbi protiv huligana u kojoj najviše stradaju policajci.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Njihovu objavu prenosimo u celosti:

- Kada je na društvenIm mrežama osvanula vest da je Beogradski centar za ljudska prava podneo inicijativu da se izradi nacrt dopune Zakona o policiji, pomislili smo da je, najzad, nekima u nevladinim organizacijama stalo do kolega koji su bili „živi zid“ ispred demonstanata braneći državne institucije. Ali, ne! Radilo se o nameri da se pooštre mere protiv ljudi u uniformama, da se obavezno suspenduju sa posla ukoliko se protiv njih pokreće disciplinski postupak. Ni reči o tome da se protiv huligana koji su gađali policajce kamenicama, bacali razne predmete i povređivali kolege, pooštre zakonske sankcije. Ni reči o tome da se kazne mediji, organizacije i pojedinci koji objavljuju puna imena i fotografije pripadnika policije čiji su postupci predmet predistražnih radnji.

U inicijativi Beogradskog centra navode se krivična dela zbog kojih bi policajci mogli zakonski da odgovaraju uz neku vrstu nepotpune statistike. „Jedino“ što nedostaje u ovoj vrsti namerno ciljane „argumentacije“, jeste broj kolega protiv kojih su u prethodnom periodu pokrenuti zakonski postupci. Taj „propust“ nije slučajan: radi se, zapravo, o frapantno velikom broju među kojima je mnogo policijskih službenika ostalo bez posla, iako su naknadno i zakonski pravosnažno oslobođeni optužbi. A mnogi od tih postupaka su pokrenuti zbog prsta javnosti koji je bez osnova uperen u kolege, zbog članaka u novinama, izjava dušebrižnika u TV emisijama. I da ne zaboravimo, mnogi od nas nisu doživeli solidarnost starešina sa svojom situacijom u kojoj su se, bez krivice, našli. Ima tu i odgovornosti sindikata u policiji kao i kolega iz jedinica koji ćute, iako znaju da je nepravda učinjena itd.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Mislimo da je sada pravo vreme da sindikati u policiji sednu za isti sto sa stručnim službama MUP-a (pre svega sa pravnicima), kao i sa starešinama pojedinih jedinica i da sagledaju sadašnje odredbe Zakona o policiji. Zatim, da u svetlu nedavnih protestnih događanja, sačine spisak mera koje ovom ministarstvu treba da olakšaju postupanja kada su njeni pripadnici brutalno napadani i povređivani. Time bi policija iz jednog pasivnog trpljenja huliganskog nasilja, novim zakonskim rešenjima, mogla da se mnogo aktivnije nego do sada, suprotstavi zakonu ulice i siledžijstvu. Ukoliko sindikati u policiji ne reaguju u ovom smeru (iako im je to jedna od prvih sindikalnih obaveza), ovaj sindikat će ovo izuzetno važno pitanje sigurnosti kolega svakako forsirati u narednom periodu pred svim relevantnim državnim institucijama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading