Sveti hiton je Bogorodica izatkala sopstvenim rukama za Hrista, a od danas ovu čudotvornu svetinju možete da vidite uživo u Beogradu!

Autor:

Vesti

22.07.2019

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika hrišćanska svetinja stiže u Beograd. Od danas do 2. avgusta deo Hristove odeće biće izložen u Hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja na Petlovom brdu u Beogradu. Po predanju, sveti hiton je deo odeće Isusa Hrista koji je Bogorodica izatkala sopstvenim rukama.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Veliki petak
Raspeće Isusa Hrista

Deo Hristove odeće poslat je iz Rusije u Srbiju, a izložen je uz blagoslov patrijarha Irineja.

Dok hiton bude u hramu, svakodnevno će se služiti svete liturgije, i to jutarnja u osam ujutru i večernja u 17 sati, a tokom tih bogosluženja vernici će imati priliku da se poklone velikoj svetinji.

Kako objašnjava Ljubomir Ranković iz Šabačke epahije, protođakon i urednik Glasa crkve, ova svetinja u Srbiju je stigla božjom voljom, i to kad je najpotrebnija.

Po predanju, sveti hiton je Bogorodica izatkala sopstvenim rukama

- Tako treba razumeti zašto je baš u ovim danima, kada od Srbije žele da odvoje Kosovo i Metohiju i pocepaju srpsku državu, ova svetinja, puna simbolike, stigla u našu zemlju. Danas je potrebnija nego do sada. Naš pobožni narod veruje u drevnu narodnu istinu punu čvrste i nepokolebljive nade - bog čuva Srbiju i Srbe - poručuje Ranković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading