Slede pakleni dani! RHMZ izdao saopštenje, evo kada će biti NAJVRELIJE

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

29.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle niza kišnih dana leto se vraća u svoj svojoj vrelini. Tropska vrelina i jako UV zračenje obeležiće početak naredne nedelje. U ponedeljak, utorak i sredu očekuje se veoma toplo vreme, sa temperaturama koje se opasno približavaju 40 stepenu Celzijusa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako upozorava RHMZ, u ponedeljak i utorak, 1. i 2. jula, u većini krajeva Srbije očekuje se veoma toplo vreme, sa maksimalnim temeperaturama od 35 do 38 stepeni Cezijusa.

Vrelo leto zadržaće se u sredu još na jugoistoku zemlje, dok će ostali krajevi Srbije moći da očekuju izvesno osveženje.

Širom zemlje još ovog vikenda očekuje se da vrednosti UV indeksa budu veoma visoke. Taj trend će se nastaviti i naredne nedelje, a u ponedeljak će naročito da "gore" Sjenica i Kopaonik, gde će UV indeks biti na samoj granici između visokog i ekstremno visokog.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija


TOPLOTNI TALAS STIGAO IZ SAHARE U EVROPU, BIĆE JOŠ ŽEŠĆI

Francuska trenutno beleži najviše temperature sa 45,8 stepeni, usred evropskog toplotnog talasa, dok živa u termometru i dalje raste, povećavajući opasnost od smrtnih slučajeva, a stručnjaci objašnjavaju šta se krije iza najnovijih talasa vrućina.

Zemlje širom Evrope beleže rekordne temperature, proglašavaju vanrednu situaciju i pozivaju građane da borave u hladovini i da se rashlađuju. Toplotni talas izazvao je i iznenadne poplave i šumske požare, avioni ostaju prizemljeni zbog oštećenja na pistama, a železnicke šine se krive. Zatvaraju se škole, a zvaničnici upozoravaju na lošiji kvalitet vazduha.

Stručnjaci objašnjavaju da toplotni talas širom severne Evrope nastaje kada visok atmosferski pritisak privuče vreo vazduh iz severne Afrike, Portugalije i Španije, podižući temperaturu i povećavajuci vlažnost vazduha. Ovoga puta, izuzetno vreo vazduh stiže iz Sahare.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading