Sutra je jedna od najvećih srpskih slava: Evo ko će najviše zaraditi na svetog Nikolu

Autor: Republika

Vesti

18.12.2018

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok je jednima veliki izdatak za kućni budžet, drugi prave raspored kad će kod koga otići, treći zadovoljno trljaju rukama, jer Sveti Nikola, puni džepove trgovcima, cvećarima, taksistima, poslastičarima.

RepublikaFoto: youtube.com/Reading Through History
sveti Nikola

Obeležavanje slave, ali i sam odlazak na istu, postao je ozbiljan trošak za sve, pogotovo što se svi vode onim "bolje i da bude viška, nego da zafali", jer sramota je obrukati se kao domaćin, ali i kao gost.

 Za Svetog Nikolu se proda više ribe nego nekim drugim danima. Ove godine je veliki broj slava bio postan. Mi smo baš zadovoljni - kažu prodavci sa Bajlonijeve pijace.

Bez kafe i nekog slatkiša ne može da prođe slavski poklon, pa su i prodavnicama veće gužve, ali i pazari.

- Tradicionalno se najviše u ovo vreme prodaju vina i rakije, kafe i čokolade - objašnjava prodavačica iz marketa u centru grada čiji su rafovi prethodnih dana dodatno popunjeni.

Beogradski cvećari imaju pune ruke posla za Svetog Nikolu.

- Najčešće dolaze mušterije, ali ima i onih koji zovu telefonom, pa šaljemo. Čini mi se da za slave najviše naručuju cveće u korpama. Baš imamo posla, al samo nek se radi - rekla je prodavačica u cvećari.

Taksistima je decembar svakako kritičan, naročito po ovakvom vremenu kada je broj poziva udvostručen.

- Traži se taksi skoro 24 časa dnevno. Za Svetog Nikolu će biti još više posla, al nama je ova slava uvek generalna proba za Novu godinu, da vidimo koliko smo operativni - rekli su iz Beogradskog taksija.

Zbog ubrzanog tempa života mnoge domaćice nemaju vremena da se posvete pravljenju slatkiša, pa u pomoć priskaču majstori za kolače koji sve naprave i dostave na kućnu adresu. Cene se kreću od 600 do 1.500 dinara po kilogramu, pa i taj posao postaje sve unosniji.

Dok svi oni broje koliko će zaraditi od Svetog Nikole, domaćini i gosti bave se računicom troškova.

Domaćine slava košta nekoliko stotina evra, a goste ukoliko odluče da poklone ono osnovno, tačnije vino, kafu, cveće i čokolade, minimum 2.000 dinara. S obzirom na to da je Sveti Nikola slava koju obeležava najveći broj Srba, onda tu cifru pomnožite sa tri, jer u proseku svaka porodica ode na nekoliko mesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading