SKUPŠTINA GRADA ODLUČILA! Beograd diže spomenik Rabindranatu Tagori!

Autor: Republika

Vesti

01.04.2021

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski odbornici usvojili su danas Odluku o podizanju spomenika indijskom pesniku i nobelovcu Rabindranatu Tagoru, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na Statut Pozorišta KPGT.

RepublikaFoto: printskrin/vikipedia

Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Andrea Radulović je podsetila da je Rabindranat Tagor bio prvi književnik iz Azije koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Inicijativu je podnela Ambasada Indije u Beogradu, a usvojila je Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova. Spomen-bista biće postavljena u Parku prijateljstva na Ušću, istakla je Radulovićeva, dodavši da je svetski pesnik Tagor posetio Beograd 1926. . godine i održao predavanje na Beogradskom i Kolarčevom univerzitetu.

- Napisao je više od 1.000 poema, 24 drame, 2.000 pesama i osam romana, kao i veliki broj eseja i druge proze. Glavni cilj mu je bilo povezivanje istoka i zapada i prevod poezije na engleski jezik. Na ovaj način čuvamo sećanje na ljude koji su nesebično dali veliki doprinos razvoju kulture - navela je Radulovićeva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading