Vesić najavio: BEOGRAD USKORO DOBIJA SPOMENIK DIANI BUDISAVLJEVIĆ

Autor: Republika.rs

Vesti

31.03.2021

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbor za podizanje spomenika Diani Budisavljević odlučio je na današnjoj sednici da bude raspisan konkurs za idejno rešenje monumenta.

RepublikaFoto: fejsbuk/Goran Vesić
Goran Vesić

Sednicom je predsedavao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a prisustvovali su glavni urbanista Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković.

Vesić je precizirao da je došlo vreme da se raspiše konkurs.

- Grad Beograd će narednih dana raspisati konkurs putem kojeg će pozvati vajare, arhitekte i umetnike da se jave i predlože rešenje za spomenik. Takođe, danas smo izabrali žiri koji će odlučivati o izgledu budućeg spomenika i ovom prilikom izražavam veliko zadovoljstvo što su u njemu ljudi koji imaju veliki lični ugled i koji će dati svoj doprinos da spomenik bude onakav kakav Diana Budisavljević i zaslužuje - rekao je Vesić.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Vesic (@vesicg)

 

Precizirao je da je predsednik tog žirija Leon Кojen.

- Očekujemo da do kraja godine ili eventualno početkom sledeće Beograd konačno dobije spomenik koji čekamo duže od osam decenija - naglasio je Vesić.

Leon Кojen je rekao da podizanjem spomenika Diani Budisavljević Beograd vraća dug koji traje decenijama.

- Pod komunističkim režimom njeno plemenito delo čudesnih razmera bilo je skrivano i ostalo je nepoznato generacijama i generacijama ljudi. Posle pada komunizma sve se nastavilo kako je i započeto 1945. godine. Beograd ne samo da nema spomenik Diani Budisavljević, nego nema ni spomenik jasenovačkim i drugim žrtvama ustaškog terora. Nadam se i uveren sam da će se to ispraviti narednih godina. Кultura sećanja u Srbiji nije ono što bi morala da bude i svaki korak kojim se to ispravlja je dobrodošao i ima veliki značaj. Nadam se da ćemo dobiti i umetnički i moralno adekvatne značajne predloge i da ćemo moći da izaberemo umetničko ostvarenje koje će dostojno svedočiti o velikom podvigu Diane Budisavljević - istakao je Кojen.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lazar

01.04.2021 14:44

Odlican clanak ! Savski kej je pravo mesto za spomenik Diani i najvecoj akciji spasavanja dece u II Svetskom ratu. Sa ekipom smelih volontera, Diana Budisavljevic je iz ustaskih ruku otela oko 12 000 dece i smestila ih u obdanista, prihvatilista Crvenog krsta, manastire i porodice koje su htele da prime decu. U Hrvatskoj je snimljen film "Dnevnik Diane Budisavljevic" koji je dobio Zlatnu arenu na pulskom festivalu. Film je uvrsten u skolski program u Hrvatskoj (ali ne u Srbiji).