SA DNA ADE CIGANLIJE: Izvađeno 11 džakova smeća iz Savskog jezera

Autor: Republika

Vesti

02.10.2020

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vodi uglavnom odbačena ambalaža, za razliku od pre pet-šest godina, kada su ronioci nailazili na gume, šporete, tepihe...

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILIJEVIĆ
Savsko jezero

Limenke, flaše, plastične kese... ukupno 11 džakova smeća zaostalog za posetiocima Ade Ciganlije izvukli su u prethodna dva dana sa dna Savskog jezera članovi Kluba podvodnih aktivnosti. Ronila su četiri para, odnosno ukupno osam ronilaca, koji su se u okviru tradicionalne akcije čišćenja rešili đubreta bačenog u blizini Okruglog kupatila, ali i prekoputa tornja.

– Ovom akcijom otklanjaju se  posledice nesavesnog ponašanja naših sugrađana prema životnoj sredini. Sav otpad koji se nalazi u jezeru jeste naš otpad jer smo ga sami stvorili – rekla je Ivana Vilotijević, gradska sekretarka za životnu sredinu, a preneo Beoinfo. Ona je podsetila da poduhvat čišćenja ovo gradsko ministarstvo podržava još od 2012. godine i istakla da svi analizirani uzorci pokazuju kvalitet vode drugog stepena, što govori o tome da je voda vrlo čista.

 
Milorad Đukić, predsednik Kluba podvodnih aktivnosti koji postoji već 44 godine i jedan je od najstarijih u Srbiji, kaže da zbog kiše vidljivost nije bila idealna, kao i da je problem pravilo to što je Ada dosta zatravila. Voda je, ocenjuje on, čista, a živi svet u njoj jako bogat. Ronioci su tako juče i prekjuče uočili štuke, soma, smuđa, gomilu sitne ribe, ali i brojne rakove.

– Situacija je mnogo bolja nego pre pet, šest godina. Verovali ili ne, nekada smo iz vode vadili šporete, gume, tepihe, kolica iz samoposluge... sada je to uglavnom ambalaža – pojašnjava Đukić.

Ada je, priča on, mesto na kome članovi kluba rade svoje prve zarone, a Savsko jezero svi oni vole, paze i doživljavaju kao svoje.

– Zbog toga i čistimo od sveg srca. Znamo gde ima đubreta i pokrivamo neuralgične tačke. U prethodna dva dana poprilično smo prešli deo uz obalu. Dno je najčistije na samim plažama jer ljudi verovatno ne bi da gaze ono što bacaju, a mnogo više đubreta ima gde kupalište prestaje, na mestima kuda se šeta i ima betona. Kod tornja otpad ostavljaju pecaroši, a deo oko skijališta na vodi je uglavnom čist. Najviše smeća se nalazi na pet, šest metara od vode, a na sredini jezera ga i nema, jedino ako nešto bace sa pedalina – priča Đukić i dodaje da je temperatura vode tokom čišćenja bila između 18 i 20 stepeni, što roniocima koji nose odela ne predstavlja problem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading