AMERIKA ODBILA TUŽBU PROTIV HRVATA: Ne moraju da isplate 3.5 milijarde dolara odštete

Autor: Republika

Svet

29.09.2017

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki sud je odbacio tužbu kojom se od Hrvatske tražilo 3,5 milijardi dolara odštete za imovinu oduzetu hrvatskim Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata, objavilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

RepublikaFoto: pixabay.com
A u avgustu je američka vlada kritikovala Hrvatsku

Sud u Čikagu nije ulazio u meritum stvari, nego je tužbu u predmetu Lalić i drugi protiv Hrvatske odbacio iz formalnih razloga.

Skupina tužitelja je u maju 2016. od suda zatražila da Hrvatskoj naloži isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za imovinu oduzetu Jevrejima, Srbima i Romima stradalima za vreme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945.

Tužba je odbačena nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena pre rasprave o meritumu spora, MVEP ističe da Republika Hrvatska nije sledbenica NDH, pa ne može da snosi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u tom periodu, stoji u saopštenju.

Američka vlada kritikovala je u avgustu Hrvatsku što nije rešila zahteve za vraćanjem jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata.

- Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tokom holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promenili državljanstvo. Vlasnike jevrejske imovine to pogađa više od drugih - istakao je Stejt Department u izveštaju o verskim slobodama za 2016. i pozvao Zagreb da ubrza rešavanje tog problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading