PALA JOŠ JEDNA ZABLUDA: Niti je snimak nastao u Hrvatskoj, niti prikazuje zemljotres

Autor: Republika

Svet

16.01.2021

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grubim previdom portala Republika objavljen je tekst sa video snimkom navodnog zemljotresa u Hrvatkoj.

RepublikaFoto: Printscreen/Služba za spašavanje životinja
Zemljotres u Hrvatskoj

Međutim, ubrzo se ispostavilo da vest i video snimak ne odgovaraju istini, pošto se radi o snimku koji je nastao u Kanadi.

Naime, pomenuti snimak nije nastao u Hrvatskoj ove, već u Kanadi još 2018. godine. Njega je inicijalno objavio The Weather Network 17. oktobra 2018. godine sa naslovom: 

Njega je inicijalno objavio The Weather Network 17. oktobra 2018. godine sa naslovom: "Intenzivni vetrovi uzrokuju da šuma Quebeca „diše“".

U tekstu je navedeno:

- Video, koji je u utorak snimljen u Sacre-Coeuru u Quebecu, privukao je pažnju gledalaca Weather Networka. U njemu snažni vjetrovi guraju i vuku šumsko tlo, čineći da izgleda kao da „diše“. Iako šume same po sebi ne dišu, drveće koje u njima boravi to čini, uzimajući ugljendioksid i oslobađajući kiseonik u procesu koji se naziva fotosinteza. Ali za razliku od ljudi, ovaj proces ne uključuje udisanje i izdisanje - što je upravo ono što se čini da šumsko dno u ovom videu radi - navedeno je.

*** 

Gornji tekst nastao je nakon što je redakcija portala raskrinkavanje.ba ukazalo Republici da se ne radi o snimku iz Hrvatske, već iz Kanade.

U skladu sa pravilima, objavljujemo i orginalni tekst u sklopu ove vesti.

Vrlo neprijatno.

Zemljotres u Hrvatskoj na kraju 2020. je naneo ogromnu štetu i odneo živote nedužnih ljudi. Najlošije su prošli Glina, Petrinja i Sisak, odakle smo prizore ruševina gledali svakodnevno.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading