TURKMENISTANSKI I RUSKI KONJI U BARAJEVU: Božanski lepotani samo u Srbiji

Autor:

Lifestyle

02.11.2018

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donski i akhal-teke konji u vlasništvu su konjičkog kluba MBM, sijaju kada su izloženi sunčevim zracima, a jedini su konji ove rase na celom Balkanu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Akhal-teke konji jedini na Balkanu

U štalama barajevskog konjičkog kluba žive božanski iliti zlatni konji, koje je Srpski telegraf i portal Republika.rs imao prilike da poseti i uveri se da akhal-teke i ruski donski konj ostavljaju bez daha kada su izloženi sunčevim zracima.

JEDINSTVENI NA BALKANU

Ovi predivni konji su jedini od svoje rase na čitavom Balkanu. To je pokazala zvanična statistika iz Rusije, a u vlasništvu su konjičkog kluba MBM iz Barajeva.

- Pastuv akhal-teke rase je Ronin-Geli, a kobila Demetra-Geli. Geli je naziv odgajivačnice iz okoline Moskve u kojoj su rođeni, odgojeni i kupljini. Akhal-teke konja ima svega 3.500 na celom svetu i izuzetno su retki. Maybah je iz Sankt Peterburga i on je donski konj - priča za Srpski telegraf Marina Gunjača, jedna od vlasnica ovog konjičkog kluba.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Donskarasa konja takođe sija na suncu

Akhal-teke konji su nadaleko poznati po svojoj dlaci, koja sija kada je izložena sunčevim zracima.
- Akhal-teke konji potiču iz Turkmenistana. To je jedna od najstarijih rasa na svetu. Naziv su dobili po kamenoj pustinji Akhal, a Teke je pleme koje ih je uzgajalo. Konji su se vremenom proširili i na rusko podneblje, a Rusi su videli mnoge prednosti te rase i nastavili su da ih gaje. U Kini se zovu zlatni i božanski konji zbog specifične dlake koja se presijava, najviše kada je izložena sunčevim zracima - kaže Marina i otkriva da donski konji mogu i ne moraju da sijaju, sve zavisi od samih konja.

- Akhal-teke konji su jako izdržljivi zbog pustinjskog podneblja na kojem su nastali. Prilagodljivi su i nisu zahtevni što se tiče hrane jer jedu malo. Veoma su agilni i laki za dresuru. Svestrani su i odlični u olimpijskim disciplinama, a donski konji su izdržljivi i jedna od najhrabrijih rasa među konjima - objašnjava Marina.

OSTVAREN SAN

Marina Gunjači je dugo sanjala da kupi ove konje.

- Moja želja još od ranih dana bila je da imam akhal-teke konje. Maybah je upao slučajno. U Srbiji se vrlo malo zna o tim konjima. Sa ovom rasom sam se susretala samo na internetu, a kad sam otišla u Rusiju, prvi put sam ih videla uživo. Dobila sam priliku da jašem konje koje sam godinama mogla samo da gledam na ekranu - kaže Marina, koja je pre sedam godina pobedila tešku bolest, a u martu ove godine joj se je ispunio san.

- U martu sam lično otišla u Moskvu po njih svojim kolima i prikolicom i dovezla sam ih dovde - kaže Marina.

Ovi lepotani su još uvek mladi. Akhal-teke konji imaju dve godine, Maybah ima četiri. Nisu još u potpunosti porasli jer se razvijaju do svoje pete godine. Budući da konji u proseku žive dve, tri decenije, oni će još dugo biti ponos konjičkog kluba MBM. Polako ulaze i u trenažni proces.

- Ronin-Geli i Demetra-Geli su odnedavno počeli sa jahanjem. Do sada možda imaju svega 10 sati jahanja, a Maybaha jašemo šest meseci, pošto je on stariji - otkrila nam je Marina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading