OBRAČUN POLICIJSKIH ŠEFOVA U SUDNICI ZBOG PALJENJA AMBASADE SAD: Bjelić se prao od odgovornosti, sve greške pripisao Vukoliću

Autor:

Hronika

27.10.2020

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine, kada je zapaljena Ambasada SAD u Beogradu nastavljeno je suđenje u Višem sudu u Beogradu, pred većem sudije Ivane Ramić.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Stevan Bjelić

Skoro četiri sata tadašnji načelnik beogradske policije Stevan  Bjelić iznosio je svoju odbranu, prvo kroz dopunu iskaza, a potom i odgovorajući na pitanja tužioca i branilaca bivših kolega, takođe optuženih u ovom postupku za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti:  tadašnjeg načelnika Uprave policije Beograda Slobodana Vukolića,  načelnika Uprave policije MUP-a Srbije Mladena Kuribaka, u to vreme načelnika Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije Zorana Raškovića, koji je te noći bio Vukolićev zamenik,  i tadašnjeg komandanta Žandarmerije u Kraljevu Bojana Markovića.

- Ja sam tog dana došao u prostorije štaba oko 18 sati, a pre toga je bio događaj kod turske ambasade. Bio sam u štabu oko sat vremena. Nisam imao obavezu da budem u štabu ni po čijem naređenju, ni po planu. Vukolić je tog dana bio na čelu štaba i njegova je bila zadnja, on je izdavao naređenja, a sledili su ga ćlanovi štaba - rekao je Bjelić i u više navrata ponovio da odgovornost za dešavanj toga dana nije imao. Bivši načelnik beogradske policije je objasnio da je mnoge stvari čuo u prolazu  i da sa sigurnošću ne može da tvrdi ko ih je izgovorio jer je on bio skoncentrisan na izveštavanje direktora policije Milorada Veljovića.

Vukolić nagrađen nakon paljenja ambasade

Branilac Slobodana Vukolića podsetio je sudsko veće i prisutne u sudnici da je njegov klijent nagrađen povećanjem plate za 20 odsto za dobro obavljen zadatak  nakon mitinga "Kosovo je Srbija", ali Vukolićev tadašnji šef Bjelić nije želeo da potvrdi, mada nije ni demantovao.

- Ne sećam se da li je nagrađen, ali je ocenjen sa ocenom naročito se ističe. U Vukolićeve odluke nisam sumnjao jer sam ga smatrao dobrim oficirom, koji je završio Vojnu akademiju  - priznao je Bjelić. 

Bjelić koji inače ima probleme sa sluhom , čime je znatno otežana komunikacija u sudnici, na mnoga pitanja je odgovorio da se ne seća dešavanja vezanih za paljenje američke ambasade i onome što je prethodilo, ali i sledilo.

Uzavrela atmosfera u sudnici zavladala je kada je branilac Slobodana Vukolića, advokat Aleksandar Đorđević ispitivao Bjelića, pokušavajući da ukaže da su njegove izjave na sudjenju i u istrazi delimično kontradiktorne, kao i da istakne da se tadašnji prvi čovek beogradske policije pere od odgovornosti, poričući da je bio šef optuženom Vukoliću.

 

 

Advokat Đorđević je potegao pitanje kako je Bjelić kao diplomirani defktolog brzo napredovao u policijskoj karijeri u kojoj je dva dana proveo na mestu šefa dežurne službe u policijskoj stanici Savski venac.

 

Ispitivanje tužioca, Bjelićev advokat, ali i advokat Kuribaka Zora Dobričanin Nikodinović osporavali su navodeći da tužilac krši zakon, postavljajući se kao da je protivnički svedok, ako i da neracionalno troši vreme postavljajući pitanja na koja je optuženi već odgovorio na istom glavnom pretresu.

Inače, policijski službenici su pored pomenutog krivičnog dela bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali je sud tokom potvrđivanja optužnice zaključio da nisu počinili takvo krivično delo. Za delo koje im se sada stavlja na teret petorici policajaca preti zatvor u trajanju od dve do 12 godina.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, početkom 2019. godine pravoznažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na Ambasadu SAD.

Suđenje bivšim istaknutim policajcima se nastavlja 5. novembra. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading