"Surčinac" konačno na slobodi? Buhu puštaju kući zbog dobrog vladanja!

Autor:

Hronika

25.02.2019

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Surčinac" Ljubiša Buha Čume (54), prvi srpski svedok-saradnik u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, narednih dana mogao bi da se nađe na slobodi!

RepublikaFoto: Tanjug/M. KAROVIĆ
Buha se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Sremska Mitrovica

Kako saznaje Srpski telegraf, Buha je dobio pozitivno mišljenje za uslovni otpust od nadležnih u zatvoru, a konačnu odluku daće sud.

Dve trećine

Buha se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Sremska Mitrovica, na koju je osuđen na 16 meseci zbog vređanja zamenika tužioca Trećeg osnovnog tužilaštva. Na slobodu bi trebalo da izađe u leto 2019, ali kako je izdržao dve trećine kazne, zakon mu dozvoljava da bude ranije pušten i eventualno kaznu dosluži kod kuće. Čim je stekao taj uslov, u septembru prošle godine, Buha je podneo molbu za uslovni otpust.

 16 meseci izrekao sud Buhi, a kazna ističe u leto ove godine

Međutim, on je narednog meseca povukao molbu sa obrazloženjem da ga je "prevarila uprava zatvora". Sada je svoju molbu obnovio.

- Prvi uslov za prevremeni otpust iz zatvora je izdržao pošto je odslužio dve trećine kazne, dok drugi uslov zahteva pozitivno mišljenje uprave zatvora o vladanju i budućem ponašanju. Upravo sada Buha je dobio "dobre ocene", odnosno mišljenje nadležnih u zatvoru da je postignuta svrha kažnjavanja i da se resocijalizovao. Tačku na ovaj slučaj staviće Treći osnovni sud u Beogradu krajem ove ili početkom sledeće nedelje. Pošto je ispunio oba uslova velika je verovatnoća da će se ubrzo naći na slobodi - kaže izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: facebook.com/Legende devedesetih
Ljubiša Buha Čume

Tri presude

Buha je uhapšen u novembru 2015. godine i od tada je stalno u zatvoru, odnosno pritvoru ili kućnom pritvoru koji mu se uračunava u zatvorsku kaznu. Oslobođen je optužbi za pretnje bivšoj supruzi Ivani Tulović pošto je u tom periodu bio u zatvoru u Padinskoj Skeli. Međutim, osuđen je na jednogodišnju robiju jer je pretio dvojici pripadnika njenog obezbeđenja, a onda i na dve godine i osam meseci zbog ugrožavanja sigurnosti policajca Milana Ljubenovića, ometanja istrage i uticaja na svedoke. Iako se nakon toga ponadao da će izaći na slobodu, odmah je, zbog vređanja zamenika tužioca, poslat na odsluženje kazne od 16 meseci, koju trenutno robija.

Tukao se zbog partije šaha

Ljubiša Buha je podneo niz molbi za uslovni otpust još dok je služio prethodnu kaznu od dve godine i osam meseci zatvora, ali su one mahom odbijane zbog lošeg vladanja. Jedna od tih molbi, u junu prošle godine, odbačena je jer se potukao u zatvoru zbog partije šaha.
- Čume i jedan osuđenik iz druge sobe igrali su šah u dnevnom boravku, kao i mnogo puta ranije. Međutim, ovog puta tokom igre je krenula rasprava, nakon čega su obojica skočili sa stolica, a Čume je krenuo da nasrće na suparnika - ispričao je tada izvor iz zatvora.

Tužioca nazvao kriminalcem

Nekadašnji svedok-saradnik trenutno služi kaznu od 16 meseci zatvora zbog vređanja tužioca Borisa Pavlovića tokom suđenja za kradeni ferari koji je poklonio sada bivšoj supruzi Ivani i pretnje njoj i njenom obezbeđenju. Pred punom sudnicom on je rekao da je optužni predlog protiv njega iskonstruisan, te da je u pritvoru jer se njegova supruga Ivana Tulović dogovorila tako sa "Borisom Pavlovićem, koji je kriminalac i koji se bavi kriminalom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading