"IMAMO ODGOVOR!" Moskva saopštila šta Evrospka unija može da očekuje ukoliko uradi OVU stvar

Autor:

Svet

25.05.2024

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema procenama EU, zamrznuta ruska imovina mogla bi da donese između 15 i 20 milijardi evra do 2027. godine.

"IMAMO ODGOVOR!" Moskva saopštila šta Evrospka unija može da očekuje ukoliko uradi OVU stvar

Foto: Shutterstock

Zastave Rusije i Evroske unije

Ukoliko zapadne zemlje odluče da iskoriste prihode od zamrznute ruske imovine, Moskva će preduzeti recipročne mere, izjavio je ministar finansija Rusije, Anton Siluanov.

- Oni sada govore: "Pa, dobro, za sada ne oduzimamo zlatne i devizne rezerve, ne diramo ih, nego ćemo prihode od njihovog korišćenja preusmeriti u svrhe koje odredimo." I mi imamo to isto, imamo mogućnosti. Imamo zamrznuti novac na računima, njihovu imovinu, i mi dobijamo prihode. Ako se donese odluka, postupićemo isto, recipročno, tako da imamo odgovor - rekao je Siluanov novinaru Pavlu Zarubinu.

Kako je dodao, ranije se imovina drugih zemalja smatrala tabuom na koji se sankcije nisu odnosile. Međutim, sada se sve promenilo i za zapadne zemlje ne važe nikakvi pravni okviri.

Ranije je ministar inostranih poslova Češke, Jan Lipavski, saopštio da je Evropska unija odobrila korišćenje prihoda od ruske imovine u cilju podrške Oružanih snaga Ukrajine.

Kremlj je rekao da to ne predstavlja ništa drugo do eksproprijaciju.

Podsetimo, Savet Evropske unije usvojio je pre četiri dana niz pravnih akata kako bi obezbedio da se neto profit od neočekivanih prihoda i vanredni prihodi od zamrznute imovine Rusije koriste za vojnu podršku Ukrajini, kao i za jačanje kapaciteta njene odbrambene industrije i rekonstrukciju.

To znači da će finansijske institucije koje na svojim računima drže rusku zamrznutu imovinu u iznosu većem od milion evra dati finansijski doprinos iz svoje neto dobiti akumulirane od 15. februara ove godine.

Savet EU još je 12. februara 2024. odlučilo da finansijske institucije koje drže više od milion evra imovine i rezervi ruske Središnje banke, a koja je imobilisana sledom restriktivnih mera EU, moraju da izdvoje vanredna novčana sredstva koja se nakupljaju zbog tih mera, te da ne mogu da raspolažu sa neto dobitkom koji iz toga proizlazi.

Odluku je danas formalno potvrdio Savet nakon što je početkom ovog meseca postignut dogovor na nivou ambasadora.

Prema toj odluci, 90 odsto tih sredstava ići će u fond EU za vojnu pomoć Ukrajini, a preostalih 10 odsto za njenu odbrambenu industriju i odbranu.

Prema procenama EU, zamrznuta ruska imovina mogla bi da donese između 15 i 20 milijardi evra do 2027. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading