"MI SMO ŠOKIRANI" Tokom rasprave o Rezoluciji u Srebrenici, dve države umalo objavile rat jedna drugoj, pale teške reči

Autor:

Svet

25.05.2024

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istočni Kongo godinama potresa nasilje koje uključuje ubistva, silovanja i sakaćenja koje čine naoružani pobunjenici različitih grupa.

"MI SMO ŠOKIRANI" Tokom rasprave o Rezoluciji u Srebrenici, dve države umalo objavile rat jedna drugoj, pale teške reči

Foto: Tanjug/AP

Reči predstavnika DR Konga da Ruanda priprema genocid u istočnom delu DR Konga izazvale su veliku pažnju na Generalnoj skupštini UN tokom rasprave o Rezoluciji o Srebrenici.

Inače, upravo je Ruanda sa Nemačkom bila glavni inicijator rezolucije o Srebrenici.

- Tu su izjave lidera iz Ruande koji su otvoreno rekli stranim medijima da vojska Ruande neće napustiti DR Kongo sve dok Tutsi ne dobiju svoju teritoriju i dok njihova prava ne budu garantovana. To je veoma opasna izjava i ona potvrđuje nedavne napade koje je izvršila vojska Ruande. Ovo je rezultiralo masakrom nevinih civila, od kojih su većina bili žene i deca - kazao je predstavnik DR Kongo.

Dodao je da su više od 11 miliona mrtvih, 7,9 miliona interno raseljenih zločini protiv DR Kongo koji se dešavaju duže od 30 godina.

- Moja delegacija je šokirana da vidi da su neki počinioci tih užasa na istoku moje zemlje među inicijatorima ove rezolucije. Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici - kazao je predstavnik DR Kongo.

Kasnije, DR Kongo glasao je protiv Rezolucije o Srebrenici.

- BiH je postkonfliktna oblast koja je veoma osetljiva, s etničkim tenzijama i unutrašnjim političkim problemima. Trebalo bi oprezno da nastavimo - rekao je predstavnik Konga, ističući da nacrt rezolucije ne predstavlja konsenzus među stanovništvom BiH.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ukazao je juče na činjenicu da je bio u pravu da će Rezolucija o Srebrenici produbiti podele.

- Samo što pred nama nisu zaratili Ruanda i Kongo - rekao je on za TV Prva.

Istočni Kongo godinama potresa nasilje koje uključuje ubistva, silovanja i sakaćenja koje čine naoružani pobunjenici različitih grupa uključujući M23 i Savezničke demokratske snage (ADF).

Zbog ponovne pojave M23 od novembra 2021. raseljeno je najmanje 500.000 ljudi.

Kongo optužuje susednu Ruandu da podržava pobunjenike M23, koje čine uglavnom pripadnici etničke grupe Tutsi sa istoka Konga. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading