A OD ITALIJANA DŽAKOVI PARA ZA PALESTINCE: Nova vest razbesneće Izraelce kao nijedna pre

Autor:

Svet

25.05.2024

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italija je bila jedna od brojnih zemalja koja je blokirala pomoć UNRWA nakon optužbi Izraela da je desetak zaposlenih u toj agenciji bilo uključeno u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra

A OD ITALIJANA DŽAKOVI PARA ZA PALESTINCE: Nova vest razbesneće Izraelce kao nijedna pre

Foto: Tanjug/AP

Italija će nastaviti finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u okviru paketa pomoći od ukupno 35 miliona evra, izjavio je danas italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani tokom sastanka u Rimu sa palestinskim premijerom Mohamedom Mustafom.

Tajani je precizirao da će pet miliona evra biti namenjeno za projekte UNRWA, dok će preostalih 30 miliona evra biti namenjeni za inicijativu "Hrana za Gazu" koju je on pokrenuo, preneo je Rojters.

"Italija je odlučila da nastavi finansiranje određenih projekata namenjenih da pruže pomoć palestinskim izbeglicama, ali tek nakon rigorozne provere da sredstva neće biti upotrebljena za podršku terorizma", naveo je Tajani.

Italija je bila jedna od brojnih zemalja koja je blokirala pomoć UNRWA nakon optužbi Izraela da je desetak zaposlenih u toj agenciji bilo uključeno u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

UNRWA zapošljava 13.000 ljudi u Pojasu Gaze i upravlja školama, ambulantama primarne zdravstvene zaštite, socijalnim uslugama, kao i distribucijom humanitarne pomoći u palestinskoj enklavi.

Nekoliko zemalja je poslednjih sedmica nastavilo da finansira UNRWA. U inicijativi "Hrana za Gazu" učestvuju Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), Svetski program za hranu (WFP), kao i Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading