NETANJAHU ĆE DODATNO POBESNETI: Međunarodni sud pravde izdao hitan nalog Izraelu (VIDEO)

Autor:

Svet

24.05.2024

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinske vlasti pozdravile su danas presudu Međunarodnog suda pravde.

NETANJAHU ĆE DODATNO POBESNETI: Međunarodni sud pravde izdao hitan nalog Izraelu (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Međunarodni sud pravde u Hagu naložio je danas Izraelu da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze. Sud je takođe naložio Izraelu da otvori granični prelaz Rafa sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

- Izrael momentalno mora da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo kakvu aktivnost u Rafi koja bi mogla da donese Palestincima u Gazi životne uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u celosti ili delimično - rekao je predsednik Međunarodnog suda pravde, Navaf Salam.

On je dodao da Izrael mora da preduzme efikasne mere da bi osigurao nesmetan pristup Pojasu Gaze za bilo koju istražnu komisiju, misiju za utvrđivanje činjenica ili istražnom telu koje ima mandat od strane Ujedinjenih nacija da istraži navode o genocidu, prenosi Al Džazira.

Izraelu je takođe naloženo da u roku od mesec dana obavesti MSP o svom napretku u primeni mera koje su mu izdate.

Palestinske vlasti pozdravile su danas presudu Međunarodnog suda pravde kojom se traži da Izrael obustavi svoju operaciju u Rafi, dok je izraelski ministar finansija, Bezalel Smotrič, najavio da Izrael neće prihvatiti tu presudu.

Portparol palestinskih vlasti, Nabil Abu Rudejneh, je izjavio za Rojters da naredba MSP predstavlja međunarodni konsenzus o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Hamas je takođe pozdravio odluku MSP, ali uz napomenu da ona ne prepoznaje druge delove Pojasa Gaze koje su pod napadom Izraela.

- Verujemo da nije dovoljno jer je agresija okupacije širom Pojasa Gaze, posebno na severu, jednako brutalna i opasna - rekao je visoki zvaničnik Hamasa, Basem Naim.

Izraelski opozicionar, Jair Lapid, ocenio je danas presudu MSP kao "moralni kolaps i moralnu katastrofu", navodeći da sud nije uspeo da poveže potrebu za prekidom vatre sa potrebom da se oslobode talaci koje drži Hamas u Gazi.

Izraelski Ratni kabinet je 9. maja odobrio "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi, gde se nalazi preko milion Palestinaca koji su pobegli od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading