ODLOŽILI OFANZIVU ZBOG IZNENADNOG NAPADA: Odahnulo više od milion stanovnika

Autor:

Svet

15.04.2024

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer se više puta oglasio u poslednje vreme s porukom da je došlo vreme za potpuni napad, ali sada mora da čeka

ODLOŽILI OFANZIVU ZBOG IZNENADNOG NAPADA: Odahnulo više od milion stanovnika

Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Sanadik

Izraelska vojska odložila je danas najavljivanu kopnenu ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, nakon iranskog napada na Izrael proteklog vikenda, preneo je danas Si-En-En.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prethodno u više navrata tvrdio da je odobrio plan za invaziju na Rafu, a nedavno je rekao da je određen i tačan datum za početak udara.

Iran je u subotu uveče lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginua sedmorica oficira Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih komandanata.

Izrael je negirao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. aprila.

Humanitarna pomoć koja stiže u Pojas Gaze u velikoj meri je povećana u poslednjih nekoliko dana, saopštio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da SAD moraju da obezbede da pomoć nastavi da stiže enklavu.

''Pomoć je povećana i to prilično dramatično u samo poslednjih nekoliko dana'', rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Prethodno je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom poručio da je neophodna neometana distribucija pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, kao i hitan prekid vatre, dodajući da je sukob u enklavi osnovni uzrok krize na Bliskom istoku.

Turski ministar spoljnih poslova je apelovao na zemlje koje imaju uticaj na Izrael da pošalju ''ispravne poruke'' kako bi se sprečila dalja eskalacija regionalnih tenzija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading