IZRAELSKI MINISTRI POZIVAJU NA ŽESTOK ODGOVOR NA NAPAD IRANA: Sastaje se izraelski ratni kabinet

Autor:

Svet

14.04.2024

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostvarivanje prava na legitimnu odbranu pokazuje odgovoran pristup Irana regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti, rekao je predsednik Irana.

IZRAELSKI MINISTRI POZIVAJU NA ŽESTOK ODGOVOR NA NAPAD IRANA: Sastaje se izraelski ratni kabinet

Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Sanadik, Shutterstock

Lideri G7 osudili napad Irana na Izrael

Lideri G7 su tokom današnjeg samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći.

Sve strane moraju da budu umerene. Nastavićemo sve naše napore na smanjenju tenzija - poručio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, u objavi na platformi X.

On je naglasio da je neophodno da se kriza u Pojasu Gaze 'završi što pre i poručio da bi hitan prekid vatre napravio razliku u odnosima zemalja na Bliskom istoku.

Sirija čvrsto stala uz Teheran

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije saopštilo je da napad Irana na Izrael predstavlja akt samoodbrane.

Iranski udari na izraelske vojne ciljeve izvođeni su u okviru iranskog ostvarivanja prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN - navodi se u saopštenju sirijskog Ministarstva spoljnih poslova koje je objavila SANA.

Ministarstvo je dodalo da Sirija izražava solidarnost sa Iranom.

NATO osudio iranski napad

NATO je danas osudio napad Irana na Izrael i pozvao je na uzdržanost u regionu Bliskog istoka.

Portparol NATO, Fara Daklala, napisala je na platformi X da je od vitalnog značaja da sukob na Bliskom istoku ne izmakne kontroli.  

Osuđujemo napad Irana preko noći, pozivamo na uzdržanost i pažljivo pratimo razvoj događaja - navela je Daklala.

Dva izraelska ministra pozivaju na čvrst odgovor na napad Irana

Dvojica ministara izraelske vlade pozvala su u nedelju na čvrst odgovor na napad iranskih dronova i raketa na Izrael preko noći.

Ministar finansija Bezalel Smotrič pozivajući na odgovor koji „odjekuje širom Bliskog istoka“, a ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir rekao je da bi Izrael trebalo da „poludi“.

Smotrič, šef krajnje desničarske stranke Religiozni cionizam, rekao je da ćemo, ako Izrael okleva, „dovesti sebe i našu decu u egzistencijalnu opasnost“.

U video izjavi, Smotrič je ovo nazvao „trenutom istine“, rekavši: „Ako naš odgovor bude odjeknuo na Bliskom istoku za generacije koje dolaze – mi ćemo pobediti.

Ben Gvir, lider krajnje desničarske partije Jevrejska moć, rekao je da odgovor Izraela ne sme biti „slab“ i da su „koncepti obuzdavanja i proporcionalnosti koncepti koji su nestali 7. oktobra“, na dan napada Hamasa na Izrael.

Ni Smotrič ni Ben Gvir nisu članovi izraelskog ratnog kabineta.
 

16.00 IRANSKI RATNI KABINET POČEO SA SASTANKOM

Izraelski ratni kabinet je počeo svoj sastanak, rekao je zvaničnik za CNN u nedelju nešto pre 16 časova po lokalnom vremenu (9:00 ET).

Ratni kabinet čine premijer Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Ioav Gallant i Benni Gantz, lider stranke Nacionalna unija i bivši ministar odbrane. Ministar za strateška pitanja Ron Dermer i političari Gadi Ajzenkot i Arije Deri sede u ratnom kabinetu kao posmatrači.

Sastanak ratne vlade dolazi u trenutku kada Izrael određuje svoj odgovor nakon što je Iran lansirao desetine projektila sa svoje teritorije ka Izraelu u subotu uveče. Izraelska vojska je saopštila da su „99%“ od više od 300 projektila koje je ispalio Iran presreli Izrael i njegovi „partneri“. Američki predsednik Džo Bajden je jasno stavio do znanja da SAD neće učestvovati ni u jednoj ofanzivnoj operaciji protiv Irana, rekao je visoki zvaničnik administracije.
 

Podsetimo, Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu javlja National Independent. Desetine bespilotnih letelica lete iz Irana ka Izraelu, javili su izraelski mediji pozivajući se na izraelske i američke obaveštajne podatke. Procenjuje se da je potrebno nekoliko sati da dronovi pređu takvu udaljenost.

Portparol IDF je potvrdio da je počeo napad Irana na Izrael.

 


Iranski ministar spoljnih poslova kaže da su susedne zemlje obaveštene 72 sata pre napada na Izrael

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan rekao je da je Iran obavestio susedne zemlje 72 sata pre napada o „određenom” odgovoru na Izrael.

Amir-Abdolahian je na konferenciji za novinare u nedelju u Teheranu rekao da je Iran rekao zemljama da će operacija biti „odlučujuća“ u obliku „legitimne odbrane“.

„Smatramo bezbednost naših suseda i regiona kao bezbednost Islamske Republike Iran“, dodao je on.

On nije pojasnio koje su zemlje obaveštene. Susedne države još nisu javno potvrdile da su obaveštene.

Italija saziva sastanak G7

Italijansko predsedništvo G7 sazvalo je sastanak na daljinu u nedelju „kako bi se razgovaralo o napadu Irana na Izrael“, navodi se u kratkom saopštenju na zvaničnom sajtu italijanskog predsedništva G7.

Italijanski premijer Đorđa Meloni takođe je rekao u nedelju da je italijansko predsedništvo G7 organizovalo „konferenciju na nivou lidera za ovo popodne“.

- Italijanska vlada ponavlja svoju osudu iranskih napada na Izrael, rekla je Meloni u objavi na društvenim mrežama i dodala:

- Izražavamo snažnu zabrinutost zbog dalje destabilizacije regiona i nastavljamo da radimo na tome da je izbegnemo.
 

IRANSKI PREDSEDNIK PRETI ŽESTOKIM ODGOVOROM NA AGRESIJU

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je da će svaka „nova agresija protiv interesa iranske nacije biti dočekana sa žešćim odgovorom“, prenosi iranski državni informativni kanal IRIB.

Ministar spoljnih poslova zemlje je dao slične primedbe, rekavši da Iran nema nameru da „nastavi odbrambene operacije, ali ako je potrebno, neće oklevati da zaštiti svoje legitimne interese od bilo kakve nove agresije“.

„Ostvarivanje prava na legitimnu odbranu pokazuje odgovoran pristup Irana regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti“, dodao je on.

Iran je nastavio sa svojim pretnjama nakon što je u subotu izveo napad bez presedana na Izrael preko noći.

Vođa iranske Islamske revolucionarne garde upozorio je da je nakon napada na Izrael stvorena "nova jednačina" i da će sada direktno odgovarati kad god Izrael napadne njegove interese, imovinu ili ljude.

Šef iranskog kabineta je takođe zapretio SAD i Izraelu od budućih napada.

Sardar Bagheri, načelnik štaba iranskih oružanih snaga, rekao je da je Iran poslao poruku SAD preko švajcarske ambasade upozoravajući Vašington ako sarađuje sa Izraelom u njihovim mogućim narednim akcijama, američke baze "neće imati nikakvo obezbeđenje" i da će biti " bavila."
 

Izrael će odgovoriti na napad Irana

Izrael će odgovoriti na napad Irana, ali obim tog odgovora tek treba da se utvrdi, rekao je izraelski zvaničnik za CNN.

Rečeno je da Izrael tek treba da odredi da li će pokušati da „razbije sva suđa“ ili će učiniti nešto odmerenije.

Očekuje se da će se o opcijama detaljno razgovarati tokom sastanka izraelske ratne vlade koji će biti održan danas.

Iran: Napad je bio usmeren na izraelsku bazu koja je korišćena za napad na iranski konzulat u Damasku

Napad Teherana na Izrael bio je usmeren na vazdušnu bazu Nevatim, rekao je zvaničnik iranske vojske, navodeći da je otuda otpočeo izraelski napad početkom aprila na iranski konzulat u Damasku .

„Operacija“ je bila usmerena na „vazdušnu bazu Nevatim, gde su avioni F-35 korišćeni za gađanje našeg konzulata u Damasku“, rekao je načelnik štaba iranskih oružanih snaga general-major Mohamed Hosein Bageri za iransku državnu TV IRINN.

- Iranske balističke rakete koje su stigle do Izraela pale su na vazduhoplovnu bazu koja se nalazi na jugu zemlje i izazvale samo manju strukturnu štetu - rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari. Baza funkcioniše i nastavlja sa radom nakon napada, a avioni nastavljaju da koriste bazu, dodao je Hagari.  

Podsetimo, u  napadu na aneks iranskog konzulata 1. aprila ubijeni su visoki komandanti iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC). Široko se sumnja da iza vazdušnog napada stoji Izrael, iako zvanično nije preuzeo odgovornost.

Bagheri je rekao da je iranska operacija takođe ciljala „veliki informativni centar“ u blizini granice Izraela sa Sirijom.

Izraelski ministar odbrane: Nije završeno

Konfrontacija između Izraela i Izraela "još nije završena", rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan, nakon napada Teherana na Izrael prethodne noći.

- Država Izrael je napadnuta sa stotinama projektila i bespilotnih letelica, a izraelske odbrambene snage osujetile su ovaj napad na impresivan način - rekao je Gallant, pozivajući Izraelce da ostanu „budni i pažljivi prema uputstvima koje je objavio komanda IDF i Homefront“.

Izraelski ministar odbrane je istakao da Izrael "mora biti spreman za svaki scenario".

- Zajedno sa SAD i dodatnim partnerima uspeli smo da odbranimo teritoriju Države Izrael - nastavio je Galan.

- Pričinjeno je vrlo malo štete – ovo je rezultat impresivnih operacija ID.

Galant je jedan od trojice ljudi koji čine izraelski ratni kabinet, pored premijera Benjamina Netanjahua i Benija Ganca. Ratni kabinet je ovlašćen da odlučuje o odgovoru Izraela na iranski napad, rekao je izraelski zvaničnik za CNN.

Netanjahu se u subotu uveče obratio građanima Izraela, izjavljujući da se Izrael priprema za direktan napad Irana i da je spreman na „svaki scenario, kako defanzivni tako i ofanzivni”.

„Odredili smo jasan princip“, nastavio je Netanjahu. „Ko nama naudi, mi ćemo naneti štetu njima.

 

''MISIJA JE ISPUNJENA''

Iranski vrhovni komandant rekao je da je napad njegove zemlje Irana na izraelske ciljeve okončan pošto je operacija postigla svoj cilj.

- U ovoj operaciji korišćen je značajan broj dronova i krstarećih i balističkih projektila uz dobro osmišljenu taktiku i pravilno planiranje, pošto ni Gvozdena kupola ni protivraketni štit cionističkog režima nisu mogli da preduzmu bilo kakvu značajnu akciju protiv ove operacije - rekao je načelnik štaba iranskih oružanih snaga general-major Mohamed Hosein Bakeri i dodao:

- Svrhe operacije su ispunjene.

General-major Mohamed Hosein Bakeri je tvrdi da Iran ima sposobnost da pokrene raketni i napad dronovima "desetine puta" veći od operacije koja je sinoć izvršena protiv Izraela, ali se uzdržao od masovnog napada i ograničio ga na kaznenu operaciju.

- Njihovo (izraelsko) stanovništvo i ekonomski centri nisu pogođeni, da bi zločinačka i agresivna cionistička vojska shvatila da njihova akcija neće ostati bez odgovora. Definitivno smo spremni da branimo naše tlo i interese - rekao je general-major Bakeri.

Izrael pogodio zgradu u Libanu

Izraelski vazdušni napad uništio je u nedelju ujutru zgradu u gradu Nabi Šit u libanskom regionu Baalbek, severoistočno od glavnog grada Bejruta, saopštila je libanska Nacionalna novinska agencija (NNA).

Izraelska vojska je rekla za CNN da još ne može da potvrdi ove izveštaje.

Podsetimo, tenzije između suseda Izraela i Libana eskalirale su 7. oktobra, uz redovnu razmenu raketa između dve zemlje.

Militantna grupa Hezbolah koju podržava Iran više puta je izjavljivala da podržava palestinski narod u Gazi i njihov otpor protiv izraelskih napada na civilna područja. 

Izraelski napadi u regionu Baalbek su ređi s obzirom na to da se nalazi severnije u Libanu, oko 80 kilometara od granice između Izraela i Libana.

Prošle nedelje, izraelska vojska je saopštila da je pogodila četiri lokacije Hezbolahove jedinice protivvazdušne odbrane u oblasti Baalbek.

Jordan tvrdi da je presreo "strane predmete" u vazdušnom prostoru

Jordanska vlada apelovala je na sve strane da „pokažu uzdržanost i disciplinovano i odgovorno rešavaju regionalne tenzije” nakon iranskog napada na Izrael preko noći, navodi se u njihovom saopštenju.

Na sednici vlade kojom je predsedavao premijer Bisher Khasavneh, jordanski zvaničnici su naglasili važnost deeskalacije i pozvali sve strane da se ponašaju odgovorno i pokažu „najveću samoograničenost.“ Kabinet premijera je podvukao neophodnost suočavanja sa rizicima i posledicama regionalne eskalacije o međunarodnom miru i bezbednosti.

Vlada je uverila javnost da Jordan funkcioniše normalno, da javne službe, obrazovne i zdravstvene ustanove rade nesmetano. Takođe je ponovila podršku jordanskim oružanim snagama u očuvanju bezbednosti zemlje.

U nedelju rano ujutru, stanovnici Amana rekli su za CNN da su videli i čuli aktivnosti na nebu iznad jordanske prestonice, što je izazvalo paniku među stanovništvom. Kabinet je saopštio da je presreo „strane predmete u jordanskom vazdušnom prostoru kako bi zaštitio građane i stambena područja“.

- Iako su neki fragmenti pali na različitim lokacijama, nije prijavljena značajna šteta ili povrede - dodali su iz kabineta.

Vlada je saopštila da Regulatorna komisija za civilno vazduhoplovstvo (CARC) „kontinuirano procenjuje situaciju“ nakon što je u nedelju privremeno zatvorila jordanski vazdušni prostor.

Svetski lideri pozivaju na uzdržanost nakon iranskog napada

Reakcije na iranske udare na Izrael stigle su od strane svetskih lidera. Neki otvoreno osuđuju Teheran, drugi pozivaju na hitan prekid vatre u Gazi, a skoro svi pozivaju na uzdržanost u trenutku velikih tenzija na Bliskom istoku.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su SAD „posvećene odbrani Izraela“. 

- Naša posvećenost bezbednosti Izraela od pretnji iz Irana i njegovih zastupnika je čvrsta - naveo je Bajden u saopštenju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na hitan prekid neprijateljstava na Bliskom istoku.

- Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost kako bi izbegli bilo kakvu akciju koja bi mogla da dovede do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku - rekao je Gutereš u seriji tvitova na mreži Iks.

 

 

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da napadi "još jednom pokazuju nepoštovanje iranskog režima za mir i stabilnost u regionu. Podržavamo pravo Izraela da brani sebe i svoj narod od ovih napada".

Kina je izrazila "duboku zabrinutost" zbog "trenutne eskalacije", rekao je portparol njenog Ministarstva spoljnih poslova, dodajući da je to "prelivanje sukoba u Gazi" i da bi prekid vatre trebalo da se primeni bez odlaganja. Peking je pozvao „relevantne strane da pokažu smirenost i uzdržanost kako bi sprečili dalju eskalaciju“.

Pakistan je rekao da su napadi "posledice sloma diplomatije".

- Mesecima je Pakistan podvlačio neophodnost međunarodnih napora da spreči širenje neprijateljstava u regionu i za prekid vatre u Gazi - navodi se u saopštenju vlade.

Saudijska Arabija, glavni regionalni rival Iranu, naglasila je važnost „sprečavanja daljeg pogoršanja“ krize, upozoravajući na „strašne posledice“ ukoliko se situacija pogorša.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je najnoviji razvoj događaja "opasnom eskalacijom". U njemu se navodi da su najnovija neprijateljstva „ništa drugo do direktan rezultat onoga na šta je Egipat više puta upozoravao, u vezi sa opasnostima širenja sukoba u regionu kao rezultatom izraelskog rata u pojasu Gaze, i provokativnih vojnih akcija u Regionu."

Katar je izrazio „duboku zabrinutost“ i pozvao sve strane da „prestanu eskalaciju, smire tenzije i pokažu maksimalnu uzdržanost“.

Na mreži Iks, britanski premijer Riši Sunak rekao je da će Velika Britanija „nastaviti da se zalaže za bezbednost Izraela i svih njegovih regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak.

- Iran je još jednom pokazao da namerava da zaseje haos u sopstvenom dvorištu - rekao je Sunak. 

Ovome su dodale i izjave lidera evropskih zemalja poput Nemačke , Danske, Francuske, Norveške i Austrije.

 

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala je napade „očiglednim i neopravdanim“.

- Svi akteri sada moraju da se uzdrže od dalje eskalacije i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu - rekla je Von der Lajen. 

 

 

 

Izraelska vojska je saopštila da je blisko sarađivala sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom tokom iranskog napada

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari istakao je da Izrael "blisko sarađuje" sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, dodajući da su sve tri zemlje"delovale noćas" tokom iranskih udara.

- Blisko sarađujemo sa SAD, UK i Francuskom koji su delovali večeras. Ovo partnerstvo je uvek bilo blisko, ali se večeras manifestovalo na neobičan način - rekla je Hagari.

 

Blinken: SAD će se konsultovati sa saveznicima „u narednim satima i danima“

Američki državni sekretar Antoni Blinken "konsultovaće se sa saveznicima i partnerima u regionu i širom sveta u narednim satima i danima" nakon iranskog uzvratnog napada na Izrael, rekao je on u saopštenju.

- Sjedinjene Države najoštrije osuđuju napad Irana na Izrael - rekao je Blinken i dodao:

- Dok ne tražimo eskalaciju, nastavićemo da podržavamo odbranu Izraela, a kao što je predsednik jasno rekao, mi ćemo braniti američko osoblje.

 

Netanjahu se prvi put oglasio

- Presreli smo, obuzdali smo - kaže Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dao je svoju prvu javnu izjavu nakon iranskog napada, obećavajući narodu zemlje da ćemo "zajedno pobediti".

Objavljujući na mreži Iks, ranije poznat kao Tviter, Netanjahu je rekao: „Presreli smo, obuzdali smo. Zajedno ćemo pobediti.”

 

 

Iran upozorio na još odlučnije napade

Iran je upozorio da će odgovoriti većom snagom ako Izrael uzvrati na udare ovog vikenda, za koje je Teheran rekao da su i sami odgovor na izraelski napad ranije ovog meseca na kompleks njegove ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku.

- Islamska Republika Iran neće oklevati da iskoristi svoje inherentno pravo na samoodbranu kada je to potrebno - rekao je iranski ambasador i stalni predstavnik pri UN Amir Said Iravani u saopštenju i dodaje:

- Ukoliko izraelski režim ponovo izvrši bilo kakvu vojnu agresiju, odgovor Irana će sigurno i odlučnije biti jači i odlučniji.

Pozivajući se na samoodbranu od ponovljenih izraelskih vojnih agresija, Iravani je rekao da su udari bili konkretno odmazda na izraelski napad 1. aprila na, kako Iran kaže, diplomatske objekte u Damasku.

Iran tvrdi da je izraelski napad prekršio međunarodno pravo i doveo do smrti sedam iranskih vojnih savetnika, uključujući ključne komandante Korpusa iranske revolucionarne garde.

U saopštenju se takođe kritikuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog „neuspeha da održi međunarodni mir“, dozvoljavajući Izraelu da „krši“ utvrđene međunarodne norme i „eskalira“ regionalne tenzije.

Dodatno, Izrael je izveo brojne napade na ciljeve u Siriji koje podržava Iran, često gađajući pošiljke oružja navodno namenjene Hezbolahu, moćnom iranskom zastupniku u Libanu. 

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad 1. aprila u kojem je uništena zgrada iranskog konzulata u glavnom gradu Damasku, uključujući Mohameda Rezu Zahedija, visokog komandanta Revolucionarne garde.

Međutim, portparol Izraelskih odbrambenih snaga rekao je za CNN da su njihovi obaveštajni podaci pokazali da zgrada nije konzulat, već da je „vojna zgrada Kudsovih snaga prerušena u civilnu zgradu“.

 

Američke snage presrele preko 70 dronova i najmanje tri balističke rakete

Američke snage presrele su više od 70 jednosmernih dronova i najmanje tri balističke rakete tokom iranskog napada na Izrael, saopštila su dva američka zvaničnika upoznata sa situacijom.

Balističke rakete su presreli ratni brodovi u istočnom Sredozemnom moru, rekao je jedan od zvaničnika. Iran je lansirao više od 100 balističkih projektila na Izrael, prema visokom zvaničniku administracije.

Američka mornarica trenutno ima dva razarača u toj oblasti, oba su razarača navođenih raketa sposobnih da presretnu lansiranja raketa i dronova.
Američki borbeni avioni su takođe bili deo odgovora na iranski napad u subotu i oborili su bespilotne letelice lansirane prema Izraelu, rekao je drugi američki zvaničnik za CNN.

 

Saopštenje Bele kuće

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se u nedelju sa liderima G7 "kako bi koordinirali ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana", navodi se u saopštenju koje je objavila Bela kuća. 

- Moj tim će sarađivati sa svojim kolegama širom regiona. I ostaćemo u bliskom kontaktu sa izraelskim liderima - navodi se u saopštenju Bajdena. „I dok danas nismo videli napade na naše snage ili objekte, ostaćemo budni na sve pretnje i nećemo oklevati da preduzmemo sve neophodne radnje da zaštitimo naš narod.

Američka odbrambena sredstva premještena su u region ranije ove sedmice i „pomogla Izraelu da skine skoro sve dolazeće bespilotne letjelice i projektile“, navodi se u saopštenju.

Bajden je takođe razgovarao sa izraelskim premijerom Netanjahuom nakon subotnjeg napada „da bi potvrdio čvrstu posvećenost Amerike bezbednosti Izraela“. 

SAD neće učestvovati u ofanzivnim operacijama protiv Irana

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom nakon što je Iran izvršio vazdušni napad na Izrael i tom prilikom mu jasno stavio do znanja da američkesnage neće učestvovati u ofanzivnim operacijama protiv Irana, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvor iz Bele kuće.

- Sjedinjene Države neće učestvovati ni u jednoj ofanzivnoj operaciji protiv Irana. Američki predsednik Džo Bajden je to jasno stavio do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu - navodi se u saopštenju.

Više od 55 raketa ispaljeno iz Libana u Izrael tokom proteklog sata 

Više od 55 raketa ispaljeno je iz Libana u Izrael tokom proteklog sata, saopštio je portparol izraelske vojske.

Ovo dolazi nakon što je oko 40 raketa ispaljeno na Izrael iz južnog Libana u petak, prema izraelskim odbrambenim snagama. Militanti Hezbolaha rekli su da su ispalili rakete na položaje izraelske artiljerije kao odgovor na nedavne izraelske napade i kao podršku palestinskom narodu u Gazi.

Hezbolah — libanska oružana grupa koju podržava Iran — tamo ima svoju glavnu zonu operacija. Hezbolah je često ispaljivao rakete na Izrael od 7. oktobra, a Izrael je odgovorio sopstvenom vatrom, uključujući vazdušne napade. Izrael je naredio evakuaciju zajednica duž libanske granice.

Napad Irana na Izrael trajao je oko pet sati

Čini se da je talas udara pokrenutih iz Irana prema Izraelu utihnuo, izjavila su dva američka zvaničnika. Napadi su trajali oko pet sati.

U nedelju rano ujutru u Izraelu, komanda unutrašnjeg fronta zemlje otkazala je svoj zahtev građanima da ostanu u blizini skloništa, što ukazuje da izraelska vojska veruje da je neposredna pretnja od dolazećeg napada prošla.

SAD, zajedno sa Izraelom, pratile su napade bespilotnih letelica i raketa koji su počeli u subotu uveče i nastavili se u nedelju rano ujutro. Čini se da je broj lansiranja opao tokom ranih sati u nedelju, rekli su zvaničnici.

Američke snage širom regiona bile su pozicionirane da pruže odbrambenu podršku Izraelu pre napada, a SAD su nameravale da presretnu što više lansiranja. Američke snage presrele su brojne bespilotne letelice namenjene Izraelu u okviru koordinisanih odbrambenih napora, a Vašington ostaje na oprezu zbog potencijala veće aktivnosti.
Međutim, čak i kada je broj iranskih dronova i raketa opao, iranski zastupnik Hezbolah u Libanu ispalio je salvu raketa na sever Izraela u nedelju rano ujutro.

Nema izveštaja o povređenima direktno u iranskim napadima, saopštila je izraelska služba za hitne slučajeve

Izraelska služba za hitne slučajeve je saopštila da nema izveštaja o povređenima zadobijenim direktno u iranskim udarima.

Međutim, hitna služba Magen David Adom (MDA) saopštila je da je pozvana da zbrine ukupno 31 osobu koja je pretrpela lakše povrede dok su se vraćala do skloništa i koja su pretrpela napade panike tokom napada dronom i projektilima.

Ranije je MDA saopštio da je u bolnicu odvezao sedmogodišnju devojčicu koja je zadobila tešku povredu glave usled šrapnela projektila presretača koji je lansiran da presreće iranski projektil. 

Izrael zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama, Gilad Erden, saopštio je danas da je zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog iranskog napada na Izrael.

- Poslao sam hitno pismo predsedniku Saveta bezbednosti. Tražio sam hitno sazivanje Saveta i da Savet nedvosmisleno osudi napad Irana na Izrael i proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom - naveo je Erden na društvenoj mreži X.

Dodao je da iranski napad predstavlja ozbiljnu pretnju po mir i bezbednost u svetu.

- Očekujem da će Savet bezbednosti svim sredstvima delovati protiv Irana - naveo je Erden.

On je istakao da je Iran prekršio Povelju Ujedinjenih nacija napadom na Iran.

Bezbednosni kabinet Izraela ovlastio Ratni kabinet da odgovori na napad Irana

Izraelski Kanal 12 izveštava da je Bezbednosni kabinet ovlastio Ratni kabinet da donosi odluke o odgovoru Izraela na napad Irana.

To znači da ratni kabinet neće morati da se vraća Bezbednosnom kabinetu radi odobrenja odluka, čime se ubrzava proces kada su potrebne brze odluke.

Izraelski Bezbednosni kabinet ovlastio je premijera Netanjahua, ministra odbrane Galanta i ministra Benija Ganca da odluče o izraelskom odgovoru na iranski napad, saopštila su dva izraelska zvaničnika.

Izraelski Ratni kabinet sastaće se sutra da razgovara o tom pitanju.

Saopštenje izraelske vojske civilima

Izraelske odbrambene snage saopštile su da stanovnici Golanske visoravni, Nevatima, Dimone, Bir Šive i Ejlata više ne moraju da budu u skloništima.

Ovo saopštenje faktički znači da je glavni talas iranskog napada za sada prošao.

Kakve projektile imaju Iranci

BBC je objavio kakvim projektilima Iran može napasti Izrael.

Foto: Defence Intelligence Agency

 

Iranske rakete iznad džamije Al Aksa

Iran zapretio dvostrukom odmazdom u slučaju napada Izraela

Iran je zapretio Izraelu napadom koji će biti momentalan i sa udvostručenom snagom u slučaju izraelskog odgovora na napad koji je počeo u subotu, prenosi agencija Tasnim, pozivajući se na izvore.

- Nakon završetka kaznene operacije Irana i Fronta otpora, koja je, naravno, još uvek u toku, ako Izrael odgovori, definitivno će sledeća kazna biti trenutna i imati dvostruku snagu - navodi se u saopštenju agencije.

Razgovor Bajdena i Netanjahua

Američki predsednik, Džo Bajden, i izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, trenutno vode telefonske razgovore, usred iranskog napada na Izrael, navodi Fox news.

- Ovaj razgovor se odvija upravo sada - rečeno je u programu Fox news.

Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Irana

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da neće oklevati da preduzme dalje "odbrambene mere" kako bi zaštitio svoje interese od bilo kakve vojne agresije.

- Iran, ako je potrebno, neće oklevati da preduzme dalje odbrambene mere kako bi zaštitio svoje legitimne interese od bilo kakve vojne agresije i nezakonite upotrebe sile - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da Iran ostaje posvećen principima Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnom pravu.

Izraelska vojska o napadu Irana

Portparol izraelske vojske je saopštio da je preko 200 raketa i dronova lansirano iz Irana u Izrael, od kojih je velika većina presretnuta van izraelskog vazdušnog prostora.

Izraelska baza na jugu Izraela pretrpela je manju štetu.

Iran ispalio još 70 raketa ka Izraelu

Vazdušno-kosmičke snage Irana ispalile su još 70 raketa ka Izraelu, javlja ABC, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Time je ukupan broj ispaljenih raketa dostigao 150, prenosi američka televizija.

ABC izveštava kako američki zvaničnici veruju da je Iran spreman da lansira do 500 dronova i projektila iz Irana, Iraka, Sirije, Libana i Jemena.

Izrael najavio odmazdu

Večerašnji napad na Izrael daje Jerusalimu pravo da pokrene sopstveni snažan napad na Iran, izjavio je ministar kulture Izraela, Miki Zohar.

- Izrael je večeras dobio širok međunarodni legitimitet da udari Iran neviđenom snagom - kaže on u svom saopštenju.

Zohar dodaje da je iranski "ekstremistički režim skinuo rukavice" i da Izrael "ne sme da bude opušten prema glavi zmije koja deluje da uništi Izrael".

Oglasio se Džo Bajden

Američki predsednik, Džo Bajden, je potvrdio da se sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarali o napadu Irana na Izrael.

- Naša predanost bezbednosti Izraela protiv pretnji iz Irana i njegovih posrednika je jako čvrsta - rekao je.

Izrael sa saveznicima presreo gotovo sve iranske dronove

Izrael i saveznici presreli su 99% iranskih raketa i dronova, prenosi RIA Novosti.

Iranske rakete pogodile pustinju Negev?

Poznati iranski novinar, Babak Tagve, objavio je na svom X nalogu snimak na kom se navodno vide iranske balističke rakete koje pogađaju pustinju Negev.

Tel Aviv, Jerusalim, ali i Dimona, pustinjski gradić u kom se nalazi izraelska nuklearna elektrana, su bili mete napada, piše Gardijan.

Prvi izveštaj o povređenima

Dečak star 10 godina povređen je u iranskom vazdušnom napadu na Izrael, saopštila je izraelska služba Hitne pomoći Magen David Adom.

Iz te službe navode da je dečak iz beduinskog grada Arada na jugu Izraela u teškom stanju, prenosi Times of Israel. Nije precizirano kako je dečak zadobio povrede.

Oglasila se Iranska revolucionarna garda

Kancelarija za odnose s javnošću Iranske revolucionarnr garde saopštila je u ranim jutarnjim satima u nedelju da su Vazdušno-kosmičke snage lansirale desetine projektila i dronova ka Izraelu.

Prema saopštenju iranske garde, napad je pokrenut u znak odmazde za nedavni vazdušni napad Izraela u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih komandanata i savetnika u Siriji.

U saopštenju Iranske garde se tvrdi da su projektili uspešno pogodili ciljeve unutar okupiranih teritorija, kako Iranci nazivaju Izrael.

Kako je saopštila Kancelarija za odnose sa javnošću Iranske garde, detalji operacije, koja je sprovedena uz odobrenje Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, pod nadzorom Generalštaba iranskih oružanih snaga, i uz podršku iranske vojske i Ministarstva odbrane, biće uskoro objavljeni.

Presretnuto više od 100 dronova

SAD, Velika Britanija i Izrael presrele su više od 100 iranskih dronova, javlja list "Times of Israel", pozivajući se na zvaničnike zadužene za državnu odbranu.

CNN je nešto ranije objavio da su američki sistemi protivvazdušne odbrane uspeli da presretnu iranske bespilotne letelice.

Iran zapretio Jordanu

Iranska vojska prati reakciju Jordana na napad iranske Islamske revolucionarne garde na Izrael. Ako Aman preduzme akciju, on će postati sledeća meta, piše iranska novinska agencija Fars, pozivajući se na izvore iz iranskih oružanih snaga.

Oglasio se Donald Tramp

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, nakon početka iranskog napada na Izrael, izjavio je da se to nikada ne bi dogodilo da je on bio predsednik.

- Ovo se nikada ne bi dogodilo da sam ja predsednik - napisao je na društvenoj mreži Truth Social.

Eksplozije se čule u Jerusalimu

Eksplozije se čuju i u Jerusalimu, izvešatavaju mediji.

Izraelski odbrambeni sistem presreće mete.

Američka vojska oborila iranski dron

Američka vojska oborila je iranski dron koji je krenuo ka Izraelu, saopštila su tri američka zvaničnika.

Neimenovani zvaničnici nisu otkrili koliko je dronova oboreno niti lokacije.

Iranci i Libanci slave na ulicama

Iranski narod okupio se večeras na ulicama Teherana u znak podrške napadu Iranske revolucionarne garde na Izrael, javlja National Independent. U toku su proslave i na ulicama Libana nakon napada Irana na Izrael, dodaje ovaj medij na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Misija Irana u UN zapretila Izraelu

Izrael može da očekuje mnogo oštriji odgovor od Irana ako napravi još jednu grešku, rekla je iranska misija pri UN u komentaru na društvenoj mreži X.

- Ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti mnogo oštriji - saopštila je stalna misija.

Liban, Irak i Egipat zatvorili vazdušni prostor za sve letove

Foto: Flight radar

 

Iran uputio poruku Izraelu

Iranska državna televizija izvestila je da Izrael treba da se primiri ili će "Hezbolah ući sa severa, a Sirijci sa Golanske visoravni".

Britanski borbeni avioni spremni

Britanski borbeni avioni, bazirani na jugu Kipra, spremni su da polete kako bi presreli iranske bespilotne letelice, prenose izraelski mediji. 

Vanredno zasedanje u Beloj kući

Američki predsednik, Džozef Bajden, sastao se večeras sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi izvršili procenu napada Irana na Izrael, prenosi CNN pozivajući se na američkog zvaničnika. Kako navodi, sastanak u Beloj kući je u toku.

Iranska opozicija poziva na ustanak

Istaknute iranske opozicione ličnosti osuđuju iranski napad dronovima na Izrael, nazivajući ga suprotnim volji većine Iranaca, koje pozivaju da se suprotstave režimu iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

- Hameneijev rat nije rat Irana ili iranske nacije. Hamenei i njegov režim pretvorili su Iran u zaostalu i izolovanu zemlju, a uključivanjem nacije i države u još jedan rat, oni samo doprinose bedi Iranaca - piše Reza Pahlavi, iranski prestolonaslednik, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, na Fejsbuku.

Iran lansirao prvi talas balističkih raketa

Iran je lansirao prvi talas balističkih raketa na mete u Izraelu, javlja agencija Tasnim.

Operacija "Istinsko obećanje"

Iran je vojnu operaciju protiv Izraela nazvao "Istinsko obećanje".

Mete uključuju aerodrome, komandna mesta, vojne baze i Netanjahuovu rezidenciju, piše "El Majdin".

Prvi talas dronova stigao u Izrael

Hezbolah lansirao rakete

Sa teritorije južnog Libana militantna grupa Hezbolah lansirala je rakete u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir.

Trenutno nema informacija o šteti ili povređenima u ovom raketnom napadu, javlja Tajms of Izrael.

Liban je najavio privremeno zatvaranje svog vazdušnog prostora usled napada Irana na Izrael.

Jordan proglasio vanredno stanje

Jordan je proglasio vanredno stanje nakon što je Iran lansirao desetine dronova i projektila na Izrael.

Ranije je Jordan saopštio da zatvara svoj vazdušni prostor zbog pretnje iranskog napada.

Iran spreman da lansira do 500 dronova

ABC news izveštava kako američki zvaničnici veruju da je Iran spreman da lansira do 500 dronova i projektila iz Irana, Iraka, Sirije, Libana i Jemena.

Oglasio se ajatolah Hamnei

Obraćanje iranskog ajatolaha Hamneija objavljeno je na njegovom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X.

- Zlonamerni izraelski režim, koji je sam po sebi zao i pogrešan, dodao je još jednu grešku na sve greške koje prave, kada je izveo napad na iranski konzulat u Siriji - rekao je ajatolah Hamnei.

On ističe da se konzulati i ambasade u svakoj državi smatraju teritorijom zemlje kojoj ambasada pripada.

- Napad na naš konzulat je napad na naše tlo. Takav stav je zajednički za ceo svet. Zlonamerni cionistički režim je napravio pogrešan potez u ovom slučaju. Treba da bude kažnjen i biće kažnjen - poručio je ajatolah Hamnei.

Dronovi stižu za sat vremena

Prema informacijama iz Izraela dronovi kamikaze stići će u 1 sat po našem vremenu.

Iran lansirao više od 100 dronova

Više od 100 dronova lansirano je u tri talasa iz Irana ka Izraelu, procenile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije, a Iran je lansirao i desetine krstarećih raketa.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog očekivanog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

Počelo presretanje iranskih dronova

Počelo je presretanje iranskih dronova, javljaju izraelski mediji.

Nakon što je Iran ispalio na desetine dronova kamikaza ka Izraelu, iznad sirijskog i jordanskog vazdušnog prostora počelo je njihovo presretanje.

Svaki dron nosi 20 kg eksploziva

Penzionisani general Amos Jadlin, rekao je da su iranski dronovi opremljeni sa po 20 kg eksploziva i da je izraelska protivvazdušna odbrana spremna da ih obori. 

Lansiran treći talas dronova

Teheran je lansirao treći talas dronova prema izraelskoj teritoriji, izvestili su lokalni mediji, prenosi Tajms of Izrael.

Očekuje se da će prvi  iranski dronovi doći do Izraela za nešto više od dva sata.

Drugi talas šahed dronova trenutno se nalazi iznad iračkog vazdušnog prostora.

Više dronova je viđeno kako lete iz pravca Irana iznad iračke provincije Sulejmanija, rekla su za Rojters tri bezbednosna izvora.

Američki lovci na nebu iznad Iraka i Jordana

Američki lovci nalaze se na nebu iznad Iraka i Jordana i spremni su da presreću iranske dronove, prenose mediji.

Zatvoren izraelski vazdušni prostor

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog očekivanog napada Irana, prenose mediji. 
Izraelska Uprava aerodroma saopštila je da će izraelski vazdušni prostor biti zatvoren počevši od 00.30 časova po lokalnom, odnosno 23.30 časova po centralnoevropskom vremenu, objavio je Jerusalem post na društvenoj mreži X.

Kako prenosi Sputnjik international, pozivajući se na medije koji se pozivaju na izraelskog ministra saobraćaja, zatvoren je vazdušni saobraćaj.

Trenutno ne lete avioni u vazdušnom prostoru Izraela, Sirije, Libana, Jordana, Jemena i blizu Bagdada.

Bela kuća procenila trajanje iranskog napada

Napad Irana na Izrael može trajati nekoliko sati, ocenili su u Beloj kući, prenose RIA Novosti.

Huti se pridružili napadu

Jemesnki Huti koji su deklarativno u ratu sa Izraelom od početka oktobra 2023. godine pridružili su se u subotu uveče 13. aprila u napadu na Izrael.

Kako se navodi najpre je Jemen zatvorio svoj vazdušni prostor za civilni saobraćaj, odnosno teritoriju koju kontrolišu na jugu i istoku zemlje, a onda su se oglasili jemenski Huti koji su naveli da su i oni napali Izrael i da su poslali dronove i krstareće rakete.

Iran najavio lansiranje raketa

Iran je potvrdio lansiranje dronova i najavio skoro lansiranje raketnog napada na Izrael, prenose RIA Novosti.

Američki general CENTCOM-a hitno napustio Izrael

Komandant Američke centralne komande (CENTCOM), general Majkl Kurilja, hitno je napustio Izrael, javio je Foks njuz.

Kurilja se prethodno u Izraelu susreo sa premijerom, Benjaminom Netanjahuom, u vazdušnoj bazi Hadcor.

Arapski mediji navode da se Kurilja verovatno zaputio ka Jordanu, a na društvenim mrežama je prikazano kako je njegov avion poleteo iz Tel Aviva ka Jordanu. 

Irak zatvorio vazdušni prostor

Nakon što je Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu i time otpočeo rat oglasilo se Ministarstvo saobraća Iraka.

- Irak je zatvorio svoj vazdušni prostor. Sav vazdušni saobraćaj je privremeno obustavljen - saopštilo je Ministarstvo saobraćaja zemlje.

Iran lansira rakete?

Iran bi pored dronova mogao da lansira i rakete, prenose pisanja medija RIA Novosti, oslanjajući se na američke i izraelske izvore.

Lansiran drugi talas dronova

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, preneo je Tajms of Izrael pozivajući se na iranske medije.

Desetine bespilotnih letelica lansirano je prethodno u prvom talasu sa iranske teritorije prema Izraelu, preneli su izraelski mediji.

''Middle East Eye'' navodi da će dronovima koji su lansirani u prvom talasu biti potrebni sati da stignu do Izraela i da postoji mogućnost da će ih presresti izraelski vojni avioni, kao i drugi sistemi protivvazdušne odbrane Izraela.

U Tel Avivu prijavljen veliki nestanak struje

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.

Sajber hakerska grupa pod imenom "Sajber osvetnici" je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim delovima okupiranih teritorija.

Grupa je naglasila da je izvela ovaj sajber napad od juga ka severu kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.

Saopštenje izraelske vojske

Izraelska vojska se hitno oglasila. Kako kažu, spremni su da se pozabave iranskim bespilotnim letelicama čim stignu.

Oglasio se Benjamin Netanjahu

Iran je pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, a premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, poručio je da je Izrael spreman, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je na konferenciji za novinare objavio da je Izrael spreman.

- Prethodnih nekoliko nedelja Izrael se spremao za mogućnost direktnog napada iz Irana, a naša protivvazdušna odbrana je raspoređenja. Spremni smo za svaki scenario, kako za napad, tako i za odbranu - poručio je Netanijahu.

Analitičar CNN: Zvaničnici potvrdili da je počeo napad

Novinar američkog portala Aksios, Barak Ravid, objavio je večeras na platformi X da je Iran pokrneuo napad na Izrael koristeći nekoliko desetina dronova.

Ravid, koji je i analitičar CNN, je kao izvor naveo četiri neimenovana izraelska i američka zvaničnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jelena Hasanovic

13.04.2024 22:57

Ljudi su poludeli.bore se za prevlast moc a ging nevini ljudi zbog golenih mostruma