KADIROV U OBRAČUNU SA UMETNOŠĆU: Čečenija ograničila tempo na muzičke izvedbe, pod udar potpao i čuveni kompozitor

Autor:

Svet

08.04.2024

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka će imati dalekosežne posledice na muzičku scenu Čečenije.

KADIROV U OBRAČUNU SA UMETNOŠĆU: Čečenija ograničila tempo na muzičke izvedbe, pod udar potpao i čuveni kompozitor

Foto: Tanjug/AP

Ramzan Kadirov, čečenski lider

Vlasti u ruskoj republici Čečeniji najavile su zabranu muzike koju smatraju prebrzom ili presporom.

Ministar kulture, Musa Dadajev, je u petak najavio odluku o ograničavanju svih muzičkih, vokalnih i koreografskih izvedbi na tempo u rasponu od 80 do 116 otkucaja u minuti, izvestila je ruska državna agencija TASS.

- Objavio sam konačnu odluku, dogovorenu s čelnikom Čečenije, Ramzanom Kadirovim, da od sada sva muzička, vokalna i koreografska dela moraju odgovarati tempu od 80 do 116 otkucaja u minuti. Prema direktivi Kadirova, sada će čečenske muzičke i plesne izvedbe biti usklađene sa čečenskim mentalitetom i muzičkim ritmom. Cilj je da se narodu i budućnosti naše dece predstavi kulturna baština čečenskog naroda - rekao je Dadajev, a prenosi CNN.

Ova odluka će imati dalekosežne posledice na muzičku scenu Čečenije. Čečeni će morati da se odreknu tehna, transa, sambe, rumbe, ali čak i valcera. Mnoga klasična dela, poput opere "Krcko Oraščić" ruskog kompozitora, Petra Čajkovskog, takođe ne ispunjavaju navedene zahteve, što bi moglo dovesti do njihove zabrane.

Ova odluka izazvala je različite reakcije u javnosti, kako među muzičarima i umetnicima, tako i među građanima Čečenije. Mnogi se pitaju kako će ovo uticati na bogatu muzičku tradiciju Čečenije i da li će se izgubiti deo kulturnog nasleđa zbog ove odluke.

Čečenija je smeštena u regiji Severnog Kavkaza između Kaspijskog i Crnog mora. Radi se o gotovo potpuno muslimanskoj republici. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading