5 RAZLOGA PORAZA ERDOGANA, POSLE 21 GODINE SULTANU SE BLIŽI KRAJ: Ubedljiv trijumf opozicije na lokalnim izborima u Turskoj

Autor:

Svet

01.04.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) ne samo što je zadržala najveći grad u zemlji Istanbul, gde je pobedila s razlikom od milion glasova, i prestonicu Ankaru nego je preuzela vlast i u drugim velikim i bogatim industrijskim i turističkim gradovima

5 RAZLOGA PORAZA ERDOGANA, POSLE 21 GODINE SULTANU SE BLIŽI KRAJ: Ubedljiv trijumf opozicije na lokalnim izborima u Turskoj

Foto: AP Burhan Ozbilici

Turska opozicija zadala je na lokalnim izborima smrtni politički udarac predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, čija se popularnost posle 21 godine na vlasti naglo obrušila iz pet razloga - loše privredne situacije praćene galopirajućom inflacijom od 67,07 odsto, zatim sporom obnovom oblasti uništenih u katastrofalnom zemljotresu prošle godine, velikim brojem izbeglica iz Sirije, represijom oko 17 miliona Kurda, kao i imperijalnom spoljnom politikom, koja ga je ostavila bez pouzdanih saveznika.

Opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) ne samo što je zadržala najveći grad u zemlji Istanbul, gde je pobedila s razlikom od milion glasova, i prestonicu Ankaru nego je preuzela vlast i u drugim velikim i bogatim industrijskim i turističkim gradovima poput Izmira, Burse, Antalije i Adane. Erdoganov AAK osvojio je ukupno tek 35,78 odsto glasova. Erdoganu su tradicionalno ostale oblasti u siromašnoj Anadoliji, ali su mu i tamo tamo neke provincije u kojima je bio neprikosnoven otkazale poslušnost. Ovaj neuspeh je tim veći što je izlaznost bila visoka, oko 78 odsto. To znači da Erdoganovu stranku podržava samo oko 28 odsto birača. Pritom je opozicioni CHP prvi put posle dve decenije imao više glasova nego AAK.

Dobre rezultate postigle su i druge opozicione partije. Demokratska stranka 5,58%, ultradesničarska MHP 4,88%, kemalisti okupljeni u IYI 3,76% i islamisti iz YRP 6,06 odsto. Partija Diger nije osvojila nijednu provinciju ni veliki grad, ali je dobila 6,39 odsto glasova.

Sultan, kako Erdogana često nazivaju u Turskoj, pa i u Evropi, prošle godine ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua s 49,52 odsto osvojenih glasova u prvom krugu i 52,18 u drugom. Međutim, opozicija je sad najavila da će tražiti nove predsedničke izbore pošto se na ovim pokazalo da njegova vlast više nije utemeljena u volji birača. Erdogan je uoči izbora rekao da mu je ovo drugi mandat, posle čega mora da se povuče iz politike, što su analitičari protumačili kao njegov signal parlamentu da je vreme za nove ustavne promene koje bi mu omogućile da bude predsednik onoliko puta koliko to poželi, pa se očekuje politička borba na život i smrt.

OPOZICIJA SLAVILA UZ PESMU NADE TOPČAGIĆ

Opozicioni birači u Istanbulu proslavili su pobedu na nekoliko mesta uz pesmu Nade Topčagić "Jutro je", isto kao 2019. Oni su mahali zastavama SFR Jugoslavije i iz Federacije BiH s ljiljanima.

Masa je glasno pevala i igrala, a Nada Topčagić kaže da je u Istanbulu pevao mahom naš narod iz Novog Pazara i okoline.

- Ma naježila sam se, šta da vam kažem. Ta pesma je stara 30 godina i još je u srcima ljudi - rekla je pevačica.

Republika

Foto: E-Stock/Č.Vukojičić

Nada Topčagić

Reč je o delu grada koji u Istanbulu zovu Balkanska mahala jer većina od oko 200.000 stanovnika ima korene iz Raške oblasti, ali i Makedonije, a mahom glasaju protiv Erdogana.

Presudni faktor: Protiv vlasti 17 miliona Kurda

1. Galopirajuća inflacija sve je veća i uništava zaradu od trgovine i turizma i opterećuje one najsiromašnije. Ekonomisti smatraju da nije daleko trenutak kad će preći u hiperinflaciju (više od 100 odsto).
2. Posledice stravičnog zemljotresa na jugoistoku Turske, u kom je poginulo 60.000 ljudi, sporo se uklanjaju. Pritom, niko nije zaboravio optužbe da su zgrade padale zbog gramzivosti, loše gradnje i nepoštovanja propisa.
3. U Turskoj živi oko 17 miliona Kurda, čije su stranke marginalizovane, pa je ovaj narod zato uvek spreman da glasa za umerene partije koje su za zaštitu prava manjina i protiv Erdogana.
4. U Turskoj zvanično boravi oko četiri miliona izbeglica iz Sirije. Ovo je bila tema i na predsedničkim izborima, koja umalo nije koštala Erdogana pobede. On je obećao da će rešiti to pitanje, ali birači nisu primetili rezultate.
5. Erdoganova panturska spoljna politika ima za cilj da obnovi uticaj Ankare na svim bivšim teritorijama Otomanske imperije, kao i tamo gde žive turski narodi. To ga je dovelo u sukob s jačim igračima, kao što su SAD, EU i Rusija, pa niko nije spreman da mu pomogne da reši ekonomske teškoće.

Analitičar Hasan Aksaj: Neće izdržati do kraja mandata

Analitičar Hasan Aksaj kaže da je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu verovatno sledeći predsednik Turske.

- Predsednički izbori trebalo bi da se održe za četiri godine, ali ne verujem da će Erdogan toliko izdržati s obzirom na sve goru ekonomsku situaciju - kaže Aksaj.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading