UŽAS! Deca brala cveće ljubičastog bagrema i jela ih, pa počela da povraćaju - odmah prevezeni u bolnicu!

Autor:

Svet

25.03.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hitna pomoć je brzo stigla na lice mesta i prevezla decu u bolnicu radi medicinskog tretmana i nadzora.

UŽAS! Deca brala cveće ljubičastog bagrema i jela ih, pa počela da povraćaju - odmah prevezeni u bolnicu!

Foto: Shutterstock

U vrtiću u mađarskom mestu Pilisborojeno došlo je do nezgode kada je šestoro dece pojelo sitan plod ljubičastog bagrema, poznatog i kao akacija, te su zbog toga završila u bolnici. Drvo ljubičastog bagrema raslo je uz ogradu dvorišta vrtića, pružajući privlačan prizor deci. Ne shvatajući potencijalnu opasnost, deca su ubrala plodove sa stabla i pojela ih.

Nakon konzumacije, deca su počela da se osećaju loše i da povraćaju, što je uznemirilo vaspitačice. One su odmah reagovale i pozvale Hitnu pomoć kako bi se brzo intervenisalo. Situacija je izazvala zabrinutost i paniku među osobljem vrtića i roditeljima, s obzirom na neizvesnost u vezi sa zdravljem dece.

Hitna pomoć je brzo stigla na lice mesta i prevezla decu u bolnicu radi medicinskog tretmana i nadzora.

Medicinsko osoblje je pregledalo decu, pri čemu je zaključeno da je potrebno hospitalizovati dvoje malih mališana, dok je jedan dečak pušten kući. Sledećeg dana, sva deca su pokazala znakove poboljšanja.

Gradonačelnik je najavio pokretanje disciplinskog postupka nakon ovog incidenta.

- Zakonski, službeni, temeljni postupak treba da otkrije kako, pod kojim okolnostima i ko je odgovoran za to što je u dvorištu vrtića pronađena biljka koja predstavlja opasnost po zdravlje - napisao je on.

Ljubičasti bagrem, iako nije na listi upozorenja Nacionalnog centra za javno zdravlje kao otrovna biljka, ipak može izazvati bolest kod dece, prema rečima toksikologa, iako nije opasan.

Medijski izvještaji navode da je osoblje za održavanje uklonilo biljku i sve njene plodove iz bašte. Tokom naredne nedelje, baštu će pregledati baštovan i botaničar radi daljnjih preventivnih koraka.

Ovo je drugi slučaj trovanja u ustanovi Pilisborosjeno u nekoliko nedelja. U februaru, petoro dece je, umesto šećera u prahu, konzumiralo sredstvo za čišćenje tijekom doručka, prenosi Telegraf.

BONUS VIDEO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading