ZBOG OVOGA JE RUSIJA POSTALA META ISIS! Deset godina su čekali trenutak za KRVAVU OSVETU, fiskirani su na Moskvu!

Autor:

Svet

23.03.2024

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putin je promenio tok sirijskog građanskog rata intervencijom u Siriji 2015. godine, podržavajući predsednika Bašara el Asada protiv opozicije i Islamske države.

ZBOG OVOGA JE RUSIJA POSTALA META ISIS! Deset godina su čekali trenutak za KRVAVU OSVETU, fiskirani su na Moskvu!

Foto: Profimedia

Spekulacije o tome ko je izvršio pucnjavu u "Krokus" koncertnoj dvorani u Moskvi, koja je odnela više od 100 života, su prestale kada je odgovornost preuzela Islamska država. Sumnja se da je u pitanju Isis-K, ogranak Islamske države u Iranu, koji sve više usmerava pažnju na Rusiju otkako su Sjedinjene Države napustile Avganistan 2021. godine.

Putinova intervencija u Siriji i promena kursa sirijskog građanskog rata

Vladimir Putin je promenio tok sirijskog građanskog rata intervencijom u Siriji 2015. godine, podržavajući predsednika Bašara el Asada protiv opozicije i Islamske države. Islamska država Horasan (ISIS-K), nazvana po starom terminu za region koji je obuhvatao delove Irana, Turkmenistana i Avganistana, pojavila se u istočnom Avganistanu krajem 2014. godine i brzo stekla reputaciju ekstremne brutalnosti, prenosi Blic.

Pad članstva ISIS-K i američko povlačenje iz Avganistana

Jedna od najaktivnijih regionalnih podružnica militantne grupe Islamska država, ISIS-K, beleži pad svog članstva od vrhunca 2018. Talibani i američke snage nanele su im velike gubitke. Sjedinjene Države su saopštile da je njihova sposobnost da razviju obaveštajne podatke protiv ekstremističkih grupa u Avganistanu, kao što je ISIS-K, smanjena od povlačenja američkih trupa iz zemlje 2021. godine.

Prethodni napadi ISIS-a u Rusiji i okolini

Islamska država je umešana u neke od najvećih terorističkih napada u Rusiji, uključujući bombaški napad u metrou u Sankt Peterburgu 2017. godine. Ranije ove godine, SAD su presrele komunikaciju koja potvrđuje da je grupa izvršila dva bombaška napada u Iranu u kojima je poginulo skoro 100 ljudi. ISIS-K je takođe preuzeo odgovornost za smrtonosni samoubilački napad na rusku ambasadu u Kabulu.

Reakcija Rusije i SAD na pretnje od strane ISIS-a

Ruska služba bezbednosti FSB saopštila je da je sprečila oružani napad grupe na sinagogu u regionu Kaluge kod Moskve. Ubrzo nakon toga, američka ambasada je izdala upozorenje američkim građanima da izbegavaju velika okupljanja, posebno koncerte, ponavljajući pozive američkim građanima da napuste Rusiju. Novinari CNN su dobili informacije da postoji "prilično specifične" obaveštajne informacije da je Isis-K želela da izvrši napade u Rusiji, mesecima pre nego što je došlo do pucnjave u Moskvi.


Uz preuzimanje odgovornosti ISIS-a, pažnja ruskih zvaničnika će biti usmerena na suzbijanje pretnje terorističkih napada, dok će istovremeno biti potrebno da se sprovedu mere bezbednosti kako bi se zaštitili građani od potencijalnih budućih napada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading