NOVA PREDIZBORNA ANKETA: Poznati rejtinzi dva glavna kandidata, a iz senke vreba treći

Autor:

Svet

14.03.2024

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oba kandidata nose veliku odgovornost u prvom revanšu predsedničkih izbora u SAD-u u gotovo 70 godina.

NOVA PREDIZBORNA ANKETA: Poznati rejtinzi dva glavna kandidata, a iz senke vreba treći

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik, Džozef Bajden, ima jedan postotni bod prednosti nad Donaldom Trampom uoči predsedničkih izbora u novembru, pošto su oba kandidata dobila podršku svojih stranaka da se pojave na biračkom listiću, pokazala je nova anketa Rojtersa i Ipsosa.

Oko 39 odsto registrovanih birača u anketi koja se sprovodila nedelju dana, a zaključena je juče, navelo je da bi glasalo za demokratu Bajdena da se izbori održavaju danas, u poređenju sa 38 odsto koji bi svoj glas dali bivšem predsedniku Trampu, republikancu, prenosi Index.hr.

Vođstvo Bajdena je unutar margine greške od 1.8 postotnih bodova. Dosta birača je neodlučno, 11 odsto glasalo bi za druge kandidate, pet odsto ne bi glasalo, a sedam odsto je reklo da ne zna ili su odbili da odgovore.

Oba kandidata nose veliku odgovornost u prvom revanšu predsedničkih izbora u SAD-u u gotovo 70 godina. Birači su zabrinuti, jer Bajden ima 81 godinu i zato što je Tramp suočen s četiri krivična postupka, što obuhvata i optužbe za pokušaj poništavanja poraza na izborima 2020. godine. Tramp je imao marginalno vođstvo među svim ispitanicima, ali Bajdenovo vođstvo među registrovanim biračima je značajno, jer je verovatnije da će ljudi koji su već registrovani za glasanje da izađu na izbore u novembru.

Dve trećine birača s pravom glasa izašlo je na predsedničke izbore 2020. na kojima je Bajden pobedio Trampa. U sedam saveznih država u kojima su rezultati 2020. bili tesni, u grupi koja bi ponovo mogla da se pokaže kao ključna u novembru, Tramp je ispred Bajdena s 40 odsto prema 37 među registrovanim biračima.

Pošto mnogi birači nisu oduševljeni ni Trampom ni Bajdenom, nova anketa je pokazala da bi nezavisnog kandidata Roberta F. Kenedija Mlađeg podržalo 15 odsto registrovanim birača ako bi se pojavio kao treći kandidat na biračkom listiću, što je za dva postotna boda manje nego u anketi iz januara.

Činilo se da bi Kenedi mogao da izvuče sličan udeo glasova od Trampa i od Bajdena. Kad su ispitanici u anketi birali između Trampa i Bajdena bez ikakvih drugih opcija, Bajden je imao vođstvo od 50 naspram 48 odsto registrovanih birača, dok je dva odsto odbilo da odgovori na to pitanje.

Iako je Tramp s lakoćom pobedio bivšu guvernerku Južne Karoline, Niki Hejli, na stranačkim izborima za nominaciju Republikanske stranke, ranjiv je među nezavisnima, pa čak i unutar spostvene stranke. Tek oko 37 odsto pristaša Niki Hejli planira da glasa za Trampa nakon što se ona povukla iz republikanske trke, pokazala je anketa.

Oko 16 odsto je reklo da bi glasalo za Bajdena, a ostali su rekli da bi glasali za nekog drugog ili da uopšte ne bi dali svoj glas. Anketa Rojtersa i Ipsosa prikupila je onlajn odgovore 4.094 odrasla Amerikanca, što uključuje 3.356 registrovanih birača, s marginom greške od 1.8 postotnog boda za registrovane birače i 1.7 za sve ispitanike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading