PREMINUO FILIP DE GOL! Sin čuvenog francuskog predsednika umro u Parizu!

Autor:

Svet

13.03.2024

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filip de Gol je tokom Drugog svetskog rata bio aktivan u francuskim pomorskim snagama, a kasnije je učestvovao i u Prvom indokineskom ratu.

PREMINUO FILIP DE GOL! Sin čuvenog francuskog predsednika umro u Parizu!

Foto: Profimedia

U Parizu je preminuo Filip de Gol, sin bivšeg francuskog predsednika Šarla de Gola, u 103. godini života, prenosi Figaro. Njegov sin Iv de Gol je potvrdio tužnu vest, navodeći da je Filip preminuo u Nacionalnoj ustanovi za invalide gde je boravio poslednje dve godine života.

- Umro je u noćas u Nacionalnoj ustanovi za invalide gde je boravio dve godine - rekao je njegov sin Iv de Gol.

Filip de Gol je tokom Drugog svetskog rata bio aktivan u francuskim pomorskim snagama, a kasnije je učestvovao i u Prvom indokineskom ratu. Značajno je istaći da je tokom vojne karijere stekao čin admirala, što svedoči o njegovom doprinosu i angažovanju u vojnim operacijama, prenosi Tanjug.


Politika i aktivnost u francuskom društvu

Nakon vojne karijere, Filip de Gol se posvetio politici te je bio aktivan u francuskoj politici u periodu od 1986. do 2004. godine. Njegovo prisustvo u politici predstavljalo je važan deo francuske istorije i političke scene, obzirom na porodičnu tradiciju i uticaj njegovog oca, Šarla de Gola.

Bio je francuski admiral, političar, i pisac. Najstarije je dete, i jedini sin Šarla de Gola i njegove supruge Ivon.

Sa 20 godina je pristupio Slobodnim francuskim snagama tokom Drugog svetskog rata, a kasnije je učestvovao i u Prvom indokineskom ratu, Postao je senator 28. septembra 1986, i u njemu je predstavljao Pariz do 30. septembra 2004. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading