REPRIZA 2020. GODINE! Bajden i Tramp su već ukrštali koplja na predsedničkim izborima usred pandemije - OVO GLASANJE BILO JE ISTORIJSKO I ZBOG JOŠ NEČEGA!

Autor:

Svet

13.03.2024

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na novim predsedničkim izborima u SAD stari akteri.

REPRIZA 2020. GODINE! Bajden i Tramp su već ukrštali koplja na predsedničkim izborima usred pandemije - OVO GLASANJE BILO JE ISTORIJSKO I ZBOG JOŠ NEČEGA!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, održani 59. put 3. novembra 2020. godine, doneli su pobedu demokratskoj nominaciji bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i senatorke iz Kalifornije Kamale Haris nad tadašnjim republikanskim predsednikom Donaldom Trampom i potpredsednikom Majkom Pensom.

Izbori su održani usred globalne pandemije COVID-19 i povezane recesije. Zabeležen je rekordni odziv birača, najveći od 1900. godine, pri čemu su obe glavne stranke dobile više od 74 miliona glasova, premašujući prethodni rekord Baraka Obame od 69,5 miliona glasova iz 2008. Bajden je osvojio više od 81 milion glasova, najviše ikada za predsedničkog kandidata u SAD.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp i Džo Bajden

U konkurentskim demokratskim predizborima, koji su karakterisali rekordan broj kandidata, Bajden je osigurao nominaciju premašujući svog glavnog rivala, senatora Bernija Sandersa. Kamala Haris postala je istorijska figura kao prva Afroamerikanka i prva Azijatkinja Amerikanka, kao i jedna od retkih žena nominovanih za potpredsednika od strane jedne od glavnih stranaka. Na republikanskoj strani, Donald Tramp je lako osigurao nominaciju za drugi mandat.

Izbori su bili u znaku brojnih ključnih pitanja, uključujući javno zdravlje i ekonomske posledice pandemije, građanske nemire nakon policijskog ubistva Džordža Flojda, promene u Vrhovnom sudu nakon smrti Rut Bejder Ginsburg i potvrđivanja Ejmi Koni Baret, te budućnost Zakona o pristupačnoj negi. Zbog pandemije, primenjene su izuzetne mere, kao što je rekordan broj glasova dato ranije i putem pošte.

Foto: AP/Evan Vucci

Donald Tramp

Zbog velikog broja glasačkih listića poslatih putem pošte, neke ključne države su doživele kašnjenja u brojanju glasova i izveštavanju. To je dovelo do toga da su vodeće novinske kuće odložile objavljivanje projekcije pobede Džoa Bajdena i Kamale Haris kao novoizabranih predsednika i potpredsednika SAD-a do jutra 7. novembra, skoro tri i po dana posle dana izbora.

Velike medijske mreže prave projekciju pobede kandidata u određenoj državi kada postoji visok stepen statističke sigurnosti da preostali neizbrojani glasovi neće promeniti ishod.

Foto: AP Manuel Balce Ceneta

Džo Bajden

Na kraju, Bajden je osvojio većinu glasova u Izbornom koledžu, sa 306 elektorskih glasova naspram 232 koliko je osvojio Tramp. Presudne za Bajdenovu pobedu bile su države industrijskog pojasa, uključujući Mičigen, Pensilvaniju i Viskonsin, koje su prešle na njegovu stranu nakon što ih je Tramp osvojio 2016. godine. Te države su zajedno donele 46 elektorskih glasova, dovoljno da prelome izbore u korist bilo kojeg kandidata. Bajden je takođe postao prvi demokratski kandidat koji je osvojio predsedničke izbore u Džordžiji od 1992., u Arizoni od 1996., te u drugom kongresnom okrugu Nebraske od 2008. godine.

Neredi na Kapitolu

Pre, tokom, i posle izbora 2020. godine, Donald Tramp i neki republikanci pokušali su da ospore ishod izbora, lažno tvrdeći o masovnim prevarama. Ove akcije su mnogi videli kao pokušaj državnog udara. Državni tužilac Vilijam Bar i zvaničnici iz svih 50 država nisu našli dokaze o izbornoj prevari, a federalne agencije su izbore proglasile za najsigurnije u istoriji SAD.

Uprskos ovome, Trampova kampanja i saveznici nastavili su sa pravnim izazovima i pritiscima na zvaničnike da promene izborne rezultate, bez uspeha. Tramp je podstakao svoje pristalice na protest koji je prerastao u napad na Kapitol 6. januara 2021., pokušavajući da spreči potvrđivanje Bajdenove pobede. Nakon napada, Tramp je priznao predaju vlasti bez spominjanja Bajdenovog imena. Bajden i Haris su inaugurisani 20. januara 2021. Trump je kasnije, 1. avgusta 2023., optužen za pokušaj poništavanja izbornih rezultata.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading