ŠVEDSKA ZVANIČNO UŠLA U NATO! Stoltenberg obelodanio - sve članice su PRIHVATILE protokol!

Autor:

Svet

07.03.2024

16:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo pridruživanje predstavlja značajan korak Švedske ka jačanju svoje pozicije u međunarodnim vojnim odnosima.

ŠVEDSKA ZVANIČNO UŠLA U NATO! Stoltenberg obelodanio - sve članice su PRIHVATILE protokol!

Foto: Shutterstock

U utorak, 5. marta, predsednik Mađarske Tamaš Suljok je potpisao nacrt zakona kojim je odobreno pristupanje Švedske NATO-u. Ovo je dovelo do zvaničnog pridruživanja Švedske vojnom savezu NATO.

Premijer Švedske Ulf Kristerson je u istom danu saopštio da su sve države članice NATO-a prihvatile protokol o pristupanju ove zemlje Alijansi, prenosi Tanjug.

- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg me je upravo obavestio da su sve države članice NATO-a prihvatile naš protokol o pristupanju. Pozvao je Švedsku da pristupi Severnoatlantskom sporazumu - naveo je Kristerson na društvenoj mreži Iks. Time je Švedska postala 32. članica NATO-a.


Ovo pridruživanje predstavlja značajan korak Švedske ka jačanju svoje pozicije u međunarodnim vojnim odnosima, kao i učvršćivanju saradnje sa ostalim članicama NATO-a.

Reakcije na pridruživanje Švedske NATO-u

Ovo pridruživanje je izazvalo različite reakcije širom sveta. Dok su neki pozdravili ovaj korak kao važan za jačanje bezbednosti i stabilnosti u regionu, drugi su izrazili zabrinutost zbog mogućih geopolitičkih posledica. Takođe, postavlja se pitanje kako će ovo uticati na odnose Švedske sa zemljama van NATO-a, posebno s obzirom na bliske veze koje je Švedska imala sa neutralnim zemljama poput Finske.

Švedska i NATO: Nova faza saradnje

Pridruživanje NATO-u predstavlja novu fazu saradnje između Švedske i Alijanse. Ovo otvara mogućnosti za zajedničke vojne vežbe, razmenu informacija i tehnologije, kao i jačanje odbrambenih kapaciteta Švedske. Takođe, ovo će uticati na politički i vojni balans moći u regionu, te se očekuje da će imati dugoročne posledice na međunarodne odnose.


Pridruživanje Švedske NATO-u je važan događaj koji će imati značajan uticaj na geopolitičku situaciju u regionu, kao i na međunarodne odnose. Ovo predstavlja važan korak za Švedsku ka jačanju svoje pozicije u međunarodnim vojnim odnosima i doprinosi širenju uticaja NATO-a u severnom delu Evrope.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading