OSAM FIZIČKIH OBLIKA DEPRESIJE: Kod žena se teško prepoznaje jer ih svi mešaju sa OVIM!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

12.03.2024

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je depresija psihičko stanje, vrlo često se ispolji u fizičkom obliku.

OSAM FIZIČKIH OBLIKA DEPRESIJE: Kod žena se teško prepoznaje jer ih svi mešaju sa OVIM!

Foto: shutterstock

Depresija je ozbiljan zdravstveni problem koji značajno utiče na živote mnogih žena širom sveta. Iako je depresija često povezivana sa emocionalnim simptomima, često se dešava da fizički simptomi budu zanemareni ili pogrešno tumačeni. Ovo je posebno izraženo kod žena koje mogu pokazivati kontrastne stilove fizičkih simptoma depresije, što dodatno komplikuje proces dijagnostikovanja.

Fizički simptomi depresije kod žena

Žene koje pate od depresije često pokazuju fizičke simptome koji se mogu razlikovati od stereotipnih očekivanja. Na primer, neke žene sa depresijom mogu imati veliku energiju, biti izuzetno produktivne i uključene u različite aktivnosti istovremeno, što može dovesti do pogrešnog zaključka da nisu depresivne.

Republika

Foto: Shutterstock

Depresija se kod žena teško dijagnostikuje

 

S druge strane, neke žene se kreću sporije, deluju opušteno i manje su komunikativne, što takođe može maskirati njihovo stvarno stanje. Ova raznolikost fizičkih simptoma čini dijagnostikovanje depresije kod žena izazovnijim.

Jedan od ključnih problema u dijagnostikovanju depresije kod žena je nedostatak prepoznavanja fizičkih simptoma kao indikatora ove bolesti. Lekari često zanemaruju ili pogrešno tumače fizičke simptome, što može dovesti do propuštanja pravovremene dijagnoze i adekvatnog lečenja, prenosi "Your tango".

Fizički simptomi koji mogu ukazivati na depresiju

Postoje brojni fizički simptomi koji mogu biti povezani sa depresijom, a njihovo zanemarivanje može dovesti do pogrešne dijagnoze.

To uključuje:

  • glavobolje,
  • hroničnu bol u leđima,
  • bol u prsima,
  • probavne probleme,
  • iscrpljenost i umor,
  • probleme sa spavanjem,
  • promene apetita
  • vrtoglavica ili ošamućenost.

Upravo zbog ove raznovrsnosti fizičkih simptoma, važno je da lekari pažljivo prate i analiziraju sve znake koji mogu ukazivati na depresiju kod svojih pacijentkinja.

Depresija kod žena predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov, a nedovoljna dijagnoza fizičkih simptoma može dodatno otežati proces lečenja. Razumevanje raznolikosti fizičkih simptoma depresije i njihovo uzimanje u obzir prilikom dijagnostikovanja ključni su koraci ka pružanju efikasne pomoći ženama koje se bore sa ovim mentalnim poremećajem.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading