UMOR, GLAVOBOLJU I NESANICA - MISLITE NIJE NIŠTA, A ZNAK JE OZBILJNOG POREMEĆAJA: Prepoznajte ih na VREME i sprečite katastrofu!

Autor: M.O.

Lifestyle

25.02.2024

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemojte zanemariti ove vidljive znakove.

UMOR, GLAVOBOLJU I NESANICA - MISLITE NIJE NIŠTA, A ZNAK JE OZBILJNOG POREMEĆAJA: Prepoznajte ih na VREME i sprečite katastrofu!

Foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/KURIR TV

Hormonski poremećaji su izuzetno česti, a često ostaju neprepoznati, naglasio je profesor dr. Đuro Macut, renomirani endokrinolog, u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji. Oni mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, posebno kada se nepravilno tretiraju. Dr. Macut je upozorio na ključne simptome koji ukazuju na potrebu provere hormonskog statusa.

- Ponekad sami doprinosimo hormonskim poremećajima nepravilnom upotrebom hormona. Danas se suočavamo s epidemijom hormonske zloupotrebe, često se susrećemo s pacijentima koji su pogrešno lečeni. Uzimaju nešto što dovodi do poremećaja, a ponekad imamo i slučajeve ozbiljne bolesti. Važno je identifikovati koji je tačno hormonski poremećaj u pitanju. U endokrinologiji se često susrećemo s ovakvim scenarijima. Svaka žlezda koja luči hormone može biti meta poremećaja - , objasnio je dr. Macut, ističući najčešće probleme.

Republika

Foto: Shutterstock

Žene su često pogođene ovim stanjem

- Poremećaji funkcije štitne žlezde često se javljaju, ali dijabetes tipa 2 je najrasprostranjeniji metabolički poremećaj. Možemo reći da je jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice, odmah nakon kardiovaskularnih bolesti. Nastaje zbog poremećaja regulacije šećera u krvi. Takođe, nadbubrežna žlezda može izazvati poznate sindrome koji značajno utiču na pacijentov izgled - dodao je dr. Macut.

Umor, glavobolja, nesanica - znaci disbalansa hormona

- To može biti ozbiljan problem. Žene obično ne ignorišu simptome, bolje su u prepoznavanju problema. To je posebno izraženo u određenim fazama života, poput predmenopauze, kada dolazi do gubitka funkcije jajnika, obično između 45. i 50. godine. Međutim, ovi simptomi često se maskiraju kao problemi sa štitnom žlezdom. Društvene mreže često pružaju pogrešne informacije, što dovodi do nepotrebnih medicinskih intervencija ili pogrešnih terapija - upozorio je doktor.

- U reproduktivnom periodu žene često pate od hormonskih poremećaja povezanih s jajnicima, što može rezultirati sterilitetom. Insulinska rezistencija često pogoršava kliničku sliku. Povišen nivo prolaktina, hormona koji se luči iz hipofize, često je uzrok izostanka ovulacije i problema sa plodnošću. Međutim, pravovremena dijagnoza i adekvatno lečenje mogu rešiti ove probleme - , objasnio je dr. Macut.

Kako se otkriva insulinska rezistencija?

- U mlađem uzrastu, između 15. i 25. godine, žene često posete ginekologa zbog nepravilnog menstrualnog ciklusa. Tada se obično ispituje i postoji li problem s insulinskom rezistencijom. Promenom životnih navika, uključujući ishranu, većina slučajeva može se rešiti. Međutim, prava insulinska rezistencija zahteva stručni tim i specifične testove kako bi se tačno dijagnostikovala - , zaključio je profesor dr. Đuro Macut.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading