ZBOG RETKOG POREMEĆAJA, OSUĐEN JE NA OSAM GODINA ZATVORA: Koleginica otišla da odmori, a onda se probudila i zatekla ga

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrdi da su njegovi postupci bili "nenamerni".

ZBOG RETKOG POREMEĆAJA, OSUĐEN JE NA OSAM GODINA ZATVORA: Koleginica otišla da odmori, a onda se probudila i zatekla ga

Foto: Shutterstock

30 - godišnji muškarac, čije ime ne može biti imenovano da bi se zaštitila anonimnost žrtve, proglašen je krivim za jednu tačku silovanja na Centralnom krivičnom sudu u Dablinu prošlog decembra.

Muškarac je prvo pokušao da ubedi žrtvu da legne sa njim u krevet i dva puta ju je se*sualno napao, pre nego što ju je svukao i silovao nakon što je zaspala, piše Žurnal. Sudija Kerida Naidoo osudila je danas muškarca na osam godina zatvora, uz poslednja dva na uslovnoj kazni pod strogim uslovima, uključujući i da se čovek stavi pod nadzor službe.

Takođe je rekao da, iako je muškarac priznao da je imao se*s sa ženom bez pristanka, on nije priznao da je počinio grešku i tvrdio je da su njegovi postupci bili "nenamerni".

Čovekov pravni tim je tvrdio da on pati od poremećaja sna koji se zove se*somnija, zbog čega se upušta u se*sualno ponašanje dok spava. Sud je saslušao kako su muškarac i žena bili na zabavi 8. februara 2018. godine, nakon čega su otišli ​​u njegov stan u Dablinu, stigavši sutradan oko 5.30 časova ujutro.

Foto: shutterstock

Muškarac je silovao ženu dok je spavala

Žena je uvela muškarca u njegovu spavaću sobu, pre nego što se vratila u dnevnu sobu gde je nameravala da spava.

Ona je odbila njegov prvi poziv da spava u njegovom krevetu, ali je prihvatila drugi put jer je u dnevnoj sobi bilo hladno, rečeno je u sudu. Žena je bila potpuno obučena kada je zaspala, ali se kasnije probudila i zatekla muškarca kako je siluje, piše "Dejli mejl".

Pitala ga je šta radi, a on je samo odgovorio: "Htela si me". Žena je napustila njegov stan i nekoliko dana kasnije silovanje prijavila policiji.

Na saslušanje u policiji tvrdio je da se ništa nije dogodilo i da se seća samo da je otišao u krevet. DNK dokazi su pokazali delo.

Kathleen Leader SC, braneći muškarca, rekla je da on ženi "izražava svoje iskreno kajanje" zbog onoga što se dogodilo.

Prilikom izricanja kazne, sudija je uzeo u obzir 19 izjava koje su sudu podneli njegova supruga, porodica, bivši poslodavci i prijatelji.

Rekao je da je čovek imao šansu za rehabilitaciju, ali njegova nespremnost da prihvati zlo može ga učiniti manje kandidatom za to. Ovo dolazi nakon što je jednom Šveđaninu poništena osuda za silovanje - nakon što je sud presudio da je napad možda bio rezultat "se*somanije".

Šta je se*somanija?

To je redak poremećaj sna u kojem se osoba upušta u se*sualnu aktivnost tokom sna.

To može uključivati samozadovoljavanje, pipanje, se*sualne vokalizacije i pokušaje iniciranja odnosa sa partnerom.

U najtežim slučajevima to može dovesti do silovanja druge osobe.

To je parasomnija, što je izraz za niz nevoljnih ponašanja u snu koje uključuju hodanje u snu i mokrenje u krevet.

Kao i kod drugih parasomnija, se*somnijaci se ne sećaju svojih postupaka dok su spavali.

Šta ga uzrokuje?

Tačni okidači se razlikuju. Može biti povezano sa drugim poremećajima spavanja kao što su hodanje u snu i apneja u snu. Depresija, nedostatak sna i prekomerna upotreba droga ili alkohola nekada je podstiču.

Zašto je kontroverzno?

Neki muškarci optuženi za se*sualne zločine, uključujući silovanje, naveli su se*somniju kao razlog za svoje postupke, tvrdeći da se ne mogu smatrati potpuno odgovornim, na isti način kao mesečari.

Dok je za neke od ovih muškaraca utvrđeno da imaju ovo stanje, sa prethodnim partnerima ili suprugama koje su često imale istoriju takvog ponašanja, za druge je utvrđeno da nemaju poremećaj, što izaziva zabrinutost da ga neki muškarci koriste kao potencijalni izgovor za njihove zločine.

Koliko je to uobičajeno?

Se*somnija se smatra retkim stanjem, a procenjuje se da čini samo oko 7 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading