STIŽE UKRAJINSKA NOČNA MORA: Rusi pokreću PROMETEJ! Ovo će potpuno promeniti tok rata

Autor:

Svet

07.03.2024

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S-500 Prometej, naime, uspešno je završio niz testova, potvrdivši svoju sposobnost da obara hipersonične mete

STIŽE UKRAJINSKA NOČNA MORA: Rusi pokreću PROMETEJ! Ovo će potpuno promeniti tok rata

Foto: Tanjug-AP

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da će protivvazdušni sistem S-500 Prometej, sposoban za obaranje hipersoničnih raketa, uskoro biti stavljen u službu.

To će, kako je navedeno u saopštenju ruskog ministarstva, značajno ojačati potencijal ruske PVO.

S-500 Prometej, naime, uspešno je završio niz testova, potvrdivši svoju sposobnost da obara hipersonične mete.

Ekspert Dmitrij Kornev je visoko ocenio mogućnosti S-500, ističući da sistem može da radi ne samo protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih raketa koje se kreću hipersoničnom brzinom, već i protiv vođenih bojevih glava, kao i protiv sistema manjeg dometa.

“Prema svojim mogućnostima, S-500 može da radi protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih projektila, a kreću se hipersoničnom brzinom i mogu da rade protiv vođenih bojevih glava, kao i sličnih sistema manjeg dometa”, rekao je Kornev, prenosi Izvestija.

S-500 Prometej predstavlja najnovije dostignuće u oblasti protivvazdušnih raketnih sistema, koji poseduje jedinstvenu sposobnost gađanja ciljeva u bliskom svemiru.

Ovaj kompleks je sposoban da radi na visinama do 200 km i na dometima do 600 km, što omogućava efikasno suzbijanje ne samo aerodinamičkih, već i svemirskih pretnji, uključujući satelite u niskim Zemljinim orbitama.

Veruje se da je S-500 najnapredniji na svetu, sposoban da uništi čak i salve hipersoničnih projektila, a ruski stručnjaci tvrde da bi S-500 mogao da gađa stelt avione pete generacije, pored svojih primarnih ciljeva krstarećih i balističkih raketa.

Tvrdi se da ima jedinstvenu sposobnost da presreće manevarske hipersonične rakete pri brzinama većim od 10 maha, a gde se pretpostavlja da sistem srednjeg dometa S-400 može da presreće ciljeve od 8 maha.

Napredne karakteristike zbog kojih je S-500 cenjen uključuju veoma visok stepen svesti o situaciji sa dometom detekcije od 800 km, kao i njegova sposobnost da se umreži sa starijim sistemima protivvazdušne odbrane kao što je S-400 za još bolju svest o situaciji.

Tamo gde je prethodni sistem S-400, koji je ušao u upotrebu od 2007. godine, dizajniran imajući na umu neutralizaciju stelt ciljeva, posebno stelt lovaca kao što su novouvedeni F-22 i F-35 američkog ratnog vazduhoplovstva, vrednost S-500 protiv takvih ciljeva više puta je dovođena u pitanje.

S-500 je takođe navodno dobro optimizovan da neutrališe avione za podršku od vitalnog značaja za efikasne operacije neprijateljskih stelt lovaca, kao što su avioni ranog upozorenja (AEW) koji koordiniraju NATO jurišne jedinice, pišu Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading