BERLIN SE SPREMA ZA VANREDNU SITUACIJU? Vlada Olafa Šolca vežbala hitnu evakuaciju u alternativni štab!

Autor:

Svet

05.03.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U slučaju hitnih i nepredviđenih situacija koje zahtevaju evakuaciju sedišta nemačke vlade, kancelar i njegov tim imaju predviđen plan prelaska u alternativni štab kako bi nastavili sa ključnim vladinim poslovima, izveštava Špigl.

BERLIN SE SPREMA ZA VANREDNU SITUACIJU? Vlada Olafa Šolca vežbala hitnu evakuaciju u alternativni štab!

Foto: Tanjug/AP

Članovi vlade Olafa Šolca uvežbali su u utorak ovu hitnu situaciju.

Vežbana je interakcija između nadležnih i proverena je operativnost i funkcionalnost tehničkih objekata, rekao je portparol vlade povodom ove vežbe.

- Da bi mogla da nastavi da obavlja vladine funkcije u slučajevima kada bude neophodno evakuisati službene zgrade Saveznog kancelara (npr. u slučaju nesreća ili vanrednih situacija), Savezna kancelarija ima alternativni štab - objasnio je portparol.

Vežba nije zasnovana na nekim posebnim saznanjima organa bezbednosti "koji bi mogli dati konkretan razlog za ovo", dodao je.

Portparol nije izneo dalje detalje o vežbi, koja nije javno objavljena, pozivajući se na bezbednosne razloge.

Takođe nije dao nikakve informacije o lokaciji alternativnog štaba.

Ostalo je bez odgovora i pitanje da li je kancelar Šolc bio uključen u vežbu.

Međutim, šef nemačke vlade je u utorak bio prisutan na nekoliko javnih događaja u Baden-Virtembergu, prenosi Telegraf. 

Berlin izgubio ugled zbog afere o prisluškivanju nemačkih vojnika

Podsetimo, skandal u Nemačkoj se ne smiruje otkad su obelodanjeni razgovori nemačkih vojnika o mogućem napadu na Krimski most.

Ovaj incident je izazvao veliki odjek u svetu, više od 150 svetskih medija je komentarisalo ovaj događaj.

U Nemačkoj su mnogi mediji pisali o ovom događaju kao o velikom skandalu. List Štutgart nahrihten je pisao da je incident postao prava sramota za nemačke bezbednosne strukture, a list Rein cajtung konstatuje da je objavljivanje informacija demonstriralo lakomislen stav prema događajima u Ukrajini, pa čak i visokih zvaničnika Bundesvera.

Francuski mediji su posebnu pažnju posvetili šteti koja je naneta reputaciji nemačkog kancelara, Olafa Šolca, među NATO saveznicima.

Francuski list Figaro je podestio da je Šolc nedavno, dok je pokušavao da opravda što se Ukrajini ne isporučuju rakete Taurus, objavio tajnu vojnu informaciju i na taj način je francuske i britanske partnere postavio u težak položaj. U članku se zaključuje da je sada nemački kancelar primoran da se još jače štiti zbog velike kritike saveznika.

Američka izdanja se slažu u mišljenju da je incident za nemačke vojnike neprijatan. List Wall Street Journal ukazuje da je nakon ovog incidenta isporuka raketa Taurus Ukrajini još manje moguća.

Britanski mediji smatraju da su nakon incidenta London i drugi saveznici počeli da Berlin smatraju nepouzdanim partnerom. Deo medija, među kojima je i Dejli telegraf navode da će skandal biti za zemlju samo prvi u nizu izuzetno ponižavajućih događaja sa curenjem informacija.

U Kini većina medija piše da je Berlin izgubio ugled. List Sintao ribao navodi da su nemački oficiri razmatrali detalje operacije i napada, kao da je sporazum o isporučivanju raketa već postignut, uprkos tome što je nemački kancelar isključio mogućnost da se Ukrajini isporuče rakete Taurus.

Ranije je glavni urednik Sputnjika i RT, Margarita Simonjan, objavila stenogram razgovora visokih oficira nemačke vojske koji su razmatrali napad na Krimski most.

Razgovor je vođen 19. februara, a o planovima su diskutovali načelnik Odeljenja operacija i obuke komande Ratnog vazduhoplovstva nemačke vojske Grefe, inspektor Ratnog vazduhoplovstva Gerharc i saradnici Centra vazdušnih operacija Fenske i Fronštate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading