SUDSKI POSTUPAK PROTIV LEKARA U ŠTRAJKU: Država bez milosti, a to nije jedino gde će NAGRABUSITI

Autor:

Svet

04.03.2024

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao je da će vlada razmotriti olakšavajuće okolnosti za lekare koji su učestvovali u protestima, a koji su se vratili na posao

SUDSKI POSTUPAK PROTIV LEKARA U ŠTRAJKU: Država bez milosti, a to nije jedino gde će NAGRABUSITI

Foto: pixabay.com

Ministar zdravlja Južne Koreje Čo Kju-hong izjavio je danas da ce vlasti početi da sprovode inspekciju bolnica da bi se preduzele pravne mere protiv lekara pripravnika koji nisu ispoštovali vladin ultimatum da prekinu štrajk i da se vrate na posao.

Čo je rekao da se inspekcije planiraju od danas i da će zakonske mere biti primenjene protiv svih lekara pripravnika koji se nisu vratili na posao, prenosi Rojters.

Istakao je da će vlada razmotriti olakšavajuće okolnosti za lekare koji su učestvovali u protestima, a koji su se vratili na posao.

Zamenik južnokorejskog ministra zdravlja Park Min-su rekao da će vlada preduzeti korake da suspenduje medicinske licence za oko 7.000 lekara pripravnika koji su u štrajku.

Korejsko medicinsko udruženje (KMA), koje zastupa privatne lekare i koje je organizovalo proteste, pozvalo je danas vladu da preispita svoje medicinske reforme.

Vlada je upozorila lekare pripravnike koji su protestovali da bi mogli da se suoče sa administrativnim i pravnim kaznama, uključujuci suspenziju medicinskih licenci, novčane ili zatvorske kazne, ukoliko se ne vrate na posao do kraja prošlog meseca.

Oko 9.000 stažista, odnosno oko 70 odsto od njihovog ukupnog broja u Južnoj Koreji, otpočeli su štrajk od 20. februara zbog vladinih planova da poveća kvote za upis na medicinske fakultete.

Štrajk dovodi do otkazivanja pojedinih operacija i tretmana i povećava pritisak na službu hitne pomoci.

Vlada kaže da je plan za povecanje broja studenata na medicinskim fakultetima za 2.000 počev od 2025. godine potreban u društvu koje ubrzano stari i napominje da Južna Koreja ima najniži broj lekara među ekonomski razvijenim zemljama - samo 2,6 lekara na 1.000 stanovnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading