SVE OČI SVETA UPRTE U KAIRO: Dok se očekuje dogovor o prekidu vatre, Galant ni da čuje: ''Izrael neće okončati rat u Gazi dok Hamas ne bude eliminisan!

Autor:

Svet

03.03.2024

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski ministar odbrane Joav Galant nedavno je izjavio da Izrael neće okončati konflikt u Pojasu Gaze sve dok Hamas ne bude potpuno eliminisan. Ova odlučna izjava dolazi usred eskalacije tenzija između Izraela i Hamasa, palestinskog pokreta koji kontroliše Pojas Gaze.

SVE OČI SVETA UPRTE U KAIRO: Dok se očekuje dogovor o prekidu vatre, Galant ni da čuje: ''Izrael neće okončati rat u Gazi dok Hamas ne bude eliminisan!

Foto: Tanjug/AP

- Nema ko da pomogne teroristima, samo je pitanje naše odluke o čemu ćemo se prvo pobrinuti, a šta drugo - rekao je Galant obilazeći izraelske trupe.

- Nećemo okončati ovaj rat bez eliminacije Hamasa. Neće biti takve situacije. Neće biti Hamasa kao vladajuće organizacije - zaključio je izraelski ministar.

Delegacija Hamasa stigla u Kairo na pregovore o prekidu vatre

Podsetimo, danas ranije je objavljeno da je delegacija Hamasa stigla je u Kairo gde će danas biti održani pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze, rekao je zvaničnik za Rojters.

Zvaničnik je naveo da delegaciju predvodi zamenik šefa Hamasa u Gazi, Halil Al-Haja.

U Kairu se danas očekuje novi sastanak predstavnika SAD, Katara i Egipta, koji posreduju u pregovorima Izraela sa Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze, rekli su dobro obavešteni izvori.

Ti izvori su za Rojters rekli da Izrael neće poslati delegaciju na pregovore dok ne dobije kompletnu listu talaca koji su još živi.

Očekivanja da će uskoro biti postignut dogovor o prvoj pauzi u sukobima u Pojasu Gaze od novembra, povećana su prošle sedmice nakon prethodne runde pregovora, uz posredovanje Katara i Egipta u Dohi, i naznake predsednika SAD Džozefa Bajdena da je dogovor blizu.

Visoki američki zvaničnik rekao je u subotu da postoji okvirni dogovor o pauzi u sukobima i da je Izrael uglavnom prihvatio sve uslove za šestonedeljnu pauzu.

Američki zvaničnik je istakao da Hamas treba da pristane na oslobađanje talaca koje drži u Pojasu Gaze od napada na južni Izrael 7. oktobra.

Bajden je rekao da se nada da ce primirje biti uspostavljeno do početka muslimanskog meseca posta, Ramazana, koji počinje 10. marta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading