ANTIVAKSERI IDU U ZATVOR! Novi zakon podigao nikad veću prašinu u zemlji

Autor:

Svet

03.03.2024

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno snažnu reakciju izazvala je najava da će novi zakon uvesti vrlo stroge kazne za kritičare tretmana koje država preporučuje na temelju trenutnih medicinskih saznanja

ANTIVAKSERI IDU U ZATVOR! Novi zakon podigao nikad veću prašinu u zemlji

Foto: Shutterstock

Francuska je 14. februara u parlamentu podržala uvođenje zatvorskih kazni za sve one koji javno kritikuju vakcine i vakcinaciju uz pomoć tehnologija kao što je mRNA.

Francuzi prema novom zakonu neće smeti da šire teorije zavere kada je reč o vakcinama i ko god da bude to prekršio, moraće u zatvor.

Vest je na društvenim mrežama i u medijima pokrenula burne rasprave o slobodi govora i javnom zdravlju.

Kritičari su zakon pogrdno nazvali 'Article Pfizer' jer je Pfizer, uz Modernu, jedna od dve kompanije koje su razvile mRNA vakcinu protiv Covida-19.

Pritom su upozorili da je zakon postavio presedan u globalnoj zdravstvenoj politici i otvorio pitanja o osetljivoj ravnoteži između individualnih prava i državne kontrole kada je u pitanju javno zdravlje.

Posebno snažnu reakciju izazvala je najava da će novi zakon uvesti vrlo stroge kazne za kritičare tretmana koje država preporučuje na temelju trenutnih medicinskih saznanja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcina za virus COVID-19

Po njemu bi kršenje ove norme moglo rezultirati kaznom do tri godine zatvora ili novčanom kaznom do 45.000 evra.

Kritičari su ovaj potez protumačili kao antidemokratski manevar, kojim se uz teške zakonske kazne može gušiti svaka kritika medicinskih tretmana koje je odobrila država.

Takođe tvrde da zakon ne samo da potkopava demokratski proces ograničavanjem obima javnog diskursa o zdravstvenoj politici već i osuđuje i alternativnu medicinu i potencijalne ljude koji šire teorije zavere koji bi mogli imati opravdane zabrinutosti u vezi s mRNA tehnologijom ili drugim tretmanima.

Zagovornici zakona ističu pak da njegova intencija nije da zaštiti od kritika i preispitivanja farmaceutske kompanije poput Pfizera, pa čak ni medicinske tretmane poput mRNA tehnologije za koju je prošle godine dodeljena Nobelova nagrada jer se pokazala korisnom za lečenje brojnih bolesti – od virusnih, preko srčanih do tumorskih.

Smatraju da je zakon prvenstveno usmeren protiv toga da se uputstva medicine neutemeljeno ocrnjuju kako bi se ljude odvratilo od potvrđenih tretmana koji im mogu spasiti život te da se ista difamacija koristi za promociju nadrimedicine, i to bez ikakve odgovornosti za posledice, prenosi index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading