KIJEV SE HVALI NOVIM USPEHOM NA FRONTU: Ukrajinska PVO oborila još jedan avion Su-34, Rusija ostaje bez trećine flote svojih bombardera!

Autor:

Svet

02.03.2024

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, Vazdušne snage Ukrajine su saopštile da su ruske trupe tokom noći 2. marta nastavile seriju kombinovanih napada raketama i dronovima na ciljeve na ukrajinskoj teritoriji.

KIJEV SE HVALI NOVIM USPEHOM NA FRONTU: Ukrajinska PVO oborila još jedan avion Su-34, Rusija ostaje bez trećine flote svojih bombardera!

Foto: youtube.com/motorizado

Prema tvrdnjama ukrajinskih vojnih predstavnika, ruska vojska je upotrebila tri navođene rakete H-59/H-35, koje su lansirane iz oblasti Hersona i Donjecka. Takođe je korišćeno 17 jurišnih dronova Geran/Shahed lansiranih iz Primorsko-Ahtarske oblasti na Azovskom moru i iz Balakleje na poluostrvu Krim.

Prema tvrdnjama Kijeva u februaru oboreno 14 ruskih aviona

U odbijanju ruskog napada učestvovale su protivvazdušne raketne jedinice Vazduhoplovstva Ukrajine, kao i pokretne vatrene grupe. Tokom borbenih dejstava protivvazdušnom odbranom je uništeno 14 dronova Geran/Shahed u Odeskoj, Nikolajevskoj, Zaporoškoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, tvdi Kijev.

Kao rezultat ruskih udara i padajućih ruševina dronova, zabeleženi su žrtve u Odeskoj i Harkovskoj oblasti. Kako se navodi u saopštenju Vazduhoplovstva Ukrajine, u petak, 1. marta oko 09.00 časova, u istočnom pravcu je oboren ruski lovac-bombarder Su-34, dok je pokušavao da napadne ukrajinske položaje vođenim vazdušne bombe.

Na ukrajinskom frontu, prema izjavama iz Kijeva, mesec mart je počeo istom tonom kao i februar, gde svakodnevno tvrde obaranje minimum jednog ruskog aviona.

Tako iz podataka koje je ukrajinska strana iznela proizilazi da je tokom februara meseca oboreno neverovatnih 14 ruskih aviona, od čega 11 lovaca-bombardera Su-34, dva borbena aviona Su-35S i ranog upozorenja i nadzora avion A-50U.

Kao što se vidi iz priloženih ukrajinskih tvrdnji, najveće gubitke VKS Rusije trpe kod taktičke avijacije u pogledu aviona Su-34 i Su-35S, koji se, po pravilu i koriste u tandemu ali i najčešće su korišćeni u ovom sukobu.

Tako bombarderi Su-34 pokreću napade projektilima i avio-bombama prilagođenim montažom kliznih navođenih modula, dok im lovački avioni Su-35S pružaju vazdušnu podršku.

Ovo takođe dodaje dozu verodostojnosti tvdnjama Kijeva da su u nekoliko navrata istovremeno oboreni avioni Su-34 i Su-35S. Što se tiče aviona lovaca-bombardera Su-34, prema zapadnim procenama, Rusi su na kraju 2023. godine raspolagali sa 148 aviona, u verzijama Su-34 i Su-34M.

Od 2022. godine do danas, prema matematici Kijeva i Zapada - oboreno više od 36 ruskih aviona Su-34 

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su takođe imale na raspolaganju do deset drugih prototipova i predproizvodnih aviona. Međutim, stvarni broj aviona ovog tipa kojima raspolažu Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije bio je nešto manji, imajući u vidu činjenicu da je nekoliko letelica oštećeno ili oboreno.

Zapadni izvori naglašavaju da je u okviru Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije formirano je 11 eskadrila bombardera Su-34 od po 12 aviona, te prema ovim tvrdnjama Rusija je od početka eskalacije sukoba u Ukrajini izgubila skoro 30 odsto svoje flote Su-34.

Tako je u periodu 2022. godine do danas, prema matematici Kijeva i zapada, oboreno više od 36 aviona ovog tipa. Pri tome na zapadu tvrde kako je broj operativnih aviona tipa Su-34 koji trenutno drže Ruske Vazdušno-kosmičke snage pao je ispod 100 aviona.

U svakom slučaju, dešavanja zabeležena poslednjih nedelja u sukobu u Ukrajini pokazuju da su obe strane drastično povecale rizik. Ukrajinska sa opasno isturenim PVO sistemima blizu linije dodira (što je potpuno kontradiktorno vestima o obustavi pomoći iz SAD), a ruska sa agresivnim bombardovanjem, koji prati i svima očigledan napredak na duž cele linije borbenog dodira, piše Oruzjeonline.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading