AMERIČKO-TURSKI ODNOSI NA PREKRETNICI: Političke igre u Vašingtonu oko prodaje aviona F-16 Ankari

Autor:

Svet

01.03.2024

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pobornici prodaje naveli su da je važno da Vašington održi reč savezniku u NATO.

AMERIČKO-TURSKI ODNOSI NA PREKRETNICI: Političke igre u Vašingtonu oko prodaje aviona F-16 Ankari

Foto: Profimedia,Tanjug/AP

Američki Senat je danas sprečio pokušaj da se zaustavi prodaja borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju Turskoj vrednih 23 milijarde dolara, koju je administracija američkog predsednika, Džozefa Bajdena, odobrila nakon što je Turska odobrila ulazak Švedske u NATO.

Rezolucija republikanskog senatora, Renda Pola, odbačena je sa 78 glasova "protiv" i 13 glasova "za", preneo je Rojters.

Pre glasanja, Pol je kritikovao tursku vladu i rekao da bi dozvola prodaje ohrabrila njeno "nedolično ponašanje".

Foto: Profimedia

 

Pobornici prodaje naveli su da je važno da Vašington održi reč savezniku u NATO.

Bajdenova administracija je 26. januara zvanično obavestila Kongres o svojoj nameri da nastavi sa prodajom 40 Lokhid Martin F-16 i skoro 80 ​​kompleta za modernizaciju Turskoj, dan nakon što je Ankara u potpunosti završila ratifikaciju članstva Švedske u NATO.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, prethodno je izjavio da prodaja borbenih aviona F-16 i ulazak Švedske u NATO treba "da se odigravaju simultano".

- Pozitivni razvoji Sjedinjenih Država u vezi sa pitanjem F-16 i ispunjavanjem obećanja Kanade će ubrzati pozitivan stav našeg parlamenta o članstvu Švedske. Sve ovo je povezano - rekao je Erdogan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading