NIKAD VIĐEN INTERVJU ALEKSEJA NAVALJNOG! Obrušio se na "korumpirane zvaničnike" iz Londona: "Ako me intervjuišete ponovo za 10 godina..."

Autor:

Svet

26.02.2024

07:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Intervju je održan u februaru 2020. i veruje se da je jedan od poslednjih koje je Navaljni dao dok je bio potpuno zdrav.

NIKAD VIĐEN INTERVJU ALEKSEJA NAVALJNOG! Obrušio se na "korumpirane zvaničnike" iz Londona: "Ako me intervjuišete ponovo za 10 godina..."

Foto: Tanjug/AP

U jedinstvenom intervjuu koji je dospeo do javnosti, Aleksej Navaljni, pokojni lider ruske opozicije, izrazio je oštru kritiku na račun "korumpiranih zvaničnika" koji borave u Londonu i koji, prema njegovim rečima, pomažu režimu Vladimira Putina u prikrivanju nelegalno stečenog bogatstva. Tokom intervjua, koji je objavljen na Skaj njuzu, Navaljni je govorio o svojim aspiracijama za bolju budućnost Rusije i svesti o rizicima koje je preuzimao boreći se protiv korupcije i autoritarizma u svojoj zemlji.

Intervju je održan u februaru 2020. i veruje se da je jedan od poslednjih koje je Navaljni dao dok je bio potpuno zdrav. Podsetimo, čovek koji je važio za najglasnijeg kritičara predsednika Putina pao je u nesvest 16. februara i nikada se više nije probudio.

Foto: Tanjug/AP

Aleksej i Julija Navaljni

Telo predato majci

Telo Alekseja Navaljnog je vraćeno njegovoj porodici, kako je potvrdila njegova portparolka pre dva dana. Ovaj razvoj događaja usledio je nakon izveštaja da je majci Navaljnog sugerisano da pristane na "tajnu sahranu" ili će njen sin biti sahranjen u zatvorskoj koloniji gde je preminuo.

Na platformi X, Kir Jarmiš, portparolka Navaljnog, izrazila je zahvalnost svima koji su se zalagali za vraćanje njegovog tela. Ona je navela da sahrana još uvek nije održana i izrazila neizvesnost oko toga da li će vlasti dozvoliti da sahrana bude organizovana po željama porodice i na dostojanstven način koji Aleksej zaslužuje.

Julija, Navaljnjeva udovica, prethodno je optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da koristi telo njenog pokojnog muža kao "taoca".

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni

Nikad objavljen intervju

Podsećanja radi, u avgustu 2020. Navaljni je otrovan dok je bio na letu za Moskvu. Opširni intervju govori o njegovim nadama u budućnost Rusije kao dela Evrope, njegovoj ličnoj bezbednosti, ali i ponašanju Britanije i Zapada, koji omogućavaju Putinovim saradnicima da se izvuku.

- Zapad ne čini baš ništa, rekao bih. Postoje neki ritualni plesovi, ali zapravo se ništa ne događa. Zašto korumpirani službenici još uvek žive u Londonu? Zato što ti korumpirani službenici hrane ogroman broj divnih londonskih advokata - poručio je Navaljni tom prilikom. 

- Ti ljudi, delovaće vrlo civilizovano, biće nam drago razgovarati s njima ako sednu pored nas, nosiće kravatu i lepo će se ponašati, a u isto vrijeme služe interesima krajnjih, potpunih bandita - dodao je.

Inače, Britanci tvrde kako su odali počast životu Navaljnog koji je razotkrivao rusku korupciju. 

U nikada ranije viđenom intervjuu, Navaljni je govorio o sopstvenim očekivanjima i nadama.

- Rusija je evropska zemlja, svi ljudi koji ovde žive žele da žive kao Evropa. Zato se nadam da ću za 10 godina, ako me budete ponovo intervjuisali, moći da vam kažem kako smo uspeli da prevaziđemo koruptivno pranje novca -  naglasio je.

Intervju, do kojeg je došao Skaj njuz, snimljen je kao deo neemitovane dokumentarne serije Posle pada, koju je režirao Metju Torn, a producirao Endru Dankan.

(Index.hr)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading