OSUĐEN SEBASTIJAN KURC!

Autor:

Svet

23.02.2024

19:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osuđen je na osam meseci!

OSUĐEN SEBASTIJAN KURC!

Foto: Tanjug/AP

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc (37) osuđen je na uslovnu kaznu od osam meseci zbog davanja lažnih izjava.

U svojoj presudi u petak, bečki regionalni sud smatra dokazanim da je Kurc imao veći uticaj na imenovanje nadzornog odbora državne holding kompanije Obag nego što je priznao istražnom komitetu Ibice, prenosi Telegraf.

Podsetimo, bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc suočava se sa novim nizom optužbi za korupciju, vezano za izbornu kampanju i manipulaciju glasačkog tela javnim novčanim sredstvima.

To se nadovezuje na tekuće istrage specijalnog tužioca vezano za korupciju i podmićivanje koje se vode protiv njega, prenosi Euraktiv.

Kurc, koji je u dva navrata bio kancelar Austrije, trenutno je pod istragom Tužilaštva za ekonomska pitanja i korupciju zbog navodnog podmićivanja različitih medija, kako bi u zamenu za izmenu zakona dobio povoljno izveštavanje.

Sada tužilaštvo ispituje Austrijski fond za integraciju, zbog nedozvoljenog korišćenja marketinškog budžeta javne ustanove, sa namerom da se unapredi Kurcova politička agenda, izvestio je magazin Profil.

Portparol bivšeg austrijskog kancelara je saopštio da su to "izmišljene optužbe koje nemaju nikakvo utemeljenje". Kurc je podneo ostavku na mesto kancelara nakon početka istrage tužilaštva u oktobru 2021.

Optužbe datiraju iz 2016. godine kada je još bio ministar spoljnih poslova. Prema navodima tužilaštva, Ministarstvo finansija je takođe koristilo novac od poreza da bi platilo ankete koje su u pozitivnom svetlu prikazivale Kurca.

(Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading