ZELENSKI OPET "KRATKIH RUKAVA": Šolc na rečima podržava Ukrajinu, a njegovi poslanici glasaju protiv isporuke Taurusa Kijevu

Autor:

Svet

22.02.2024

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada u Kijevu zvanično je zatražila isporuku Taurusa još u maju 2023.

ZELENSKI OPET "KRATKIH RUKAVA": Šolc na rečima podržava Ukrajinu, a njegovi poslanici glasaju protiv isporuke Taurusa Kijevu

Foto: Tanjug/AP

Nemački Bundestag odbacio je danas zahtev opozicionih demohrišćana za isporukom krstarećih raketa Taurus Ukrajini, javljaju lokalni mediji.

Predlog je odbačen većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, prenosi Velt.

Opoziciona Unija CDU/CSU prethodno je zatražila "preokret u nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici", čime bi se omogućila isporuka raketa Taurus Ukrajini.

Predsednik poslaničkog kluba CDU/CSU u Bundestagu, Fridrih Merc, istakao je da Ukrajina i dalje ne dobija "u punoj meri sredstva koja su joj potrebna kako bi se uspešno odbranila od ruske agresije".

Ukrajina se već mesecima nada da će dobiti nemačke rakete s automatskim navođenjem tipa Taurus, ali vlada u Berlinu tome se još uvek protivi.

Kancelar, Olaf Šolc, još nije dao saglasnost za isporuku tih raketa i uvek je naglašavao da je Nemačka i bez toga drugi najveći isporučilac oružja Ukrajini u odbrambenom ratu protiv Rusije.

Vlada u Kijevu zvanično je zatražila isporuku Taurusa još u maju 2023. Kancelar Šolc je u oktobru rekao da Nemačka za sada taj sistem neće isporučivati. Razlog je strah da bi te rakete mogle da budu upotrebljene za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji, te da bi Rusija to mogla da smatra direktnim u kojem učestvuje Nemačka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading