RUSKA ARMIJA NIŽE USPEHE, POD KONTROLOM JOŠ JEDNA TERITORIJA: Hitno se oglasilo Ministarstvo odbrane važnim saopštenjem: ''U pravcu Donjecka...''

Autor:

Svet

22.02.2024

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mininsitarstvo odbrane je saopštilo da je Ruska vojska preuzela je kontrolu nad selom Pobeda u donjeckom pravcu.

RUSKA ARMIJA NIŽE USPEHE, POD KONTROLOM JOŠ JEDNA TERITORIJA: Hitno se oglasilo Ministarstvo odbrane važnim saopštenjem: ''U pravcu Donjecka...''

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Ova vest dolazi u kontekstu jačanja ofanzivnih operacija ruske vojske u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) tokom poslednjih meseci.

"U pravcu Donjecka, jedinice Južne grupe snaga preuzele su kontrolu nad selom Pobeda", saopštio je resor.

Ruski borci su ostvarili značajan napredak duž linije fronta, trijumfujući nad formacijama tri brigade Oružanih snaga Ukrajine u naseljima Novomihajlovka i Krasnogorovka u DNR. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je, u najavi daljih operacija, nagovestio potpuno zauzimanje Marinku, koja se nalazi u blizini Donjecka, 25. decembra.

U izveštaju predsedniku Vladimiru Putinu, Šojgu je 17. februara naveo da je Avdejevka uspešno zauzeta, obuhvatajući ukupnu površinu od 31,75 kvadratnih kilometara. Tokom borbi za grad, neprijatelj je pretrpeo značajan gubitak, s više od hiljadu i po vojnika.

Preuzimanje Avdejevke i Marinke donelo je ključne prednosti, omogućavajući da se linija fronta udalji od Donjecka i pruža značajnu sigurnost od neprijateljskih napada.

Ministar Šojgu je dodatno istakao da ruska vojska nastavlja svoju ofanzivu na zapad, proširujući svoju prisutnost nakon uspešnog zauzimanja Avdejevke.

Ruski vojnici pokazali hrabrost i herojstvo

Podsetimo, u utorak se ruski predsednik Vladimir Putin sastao sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom kako bi razgovarali o vojnim dejstvima u Avdejevki. Ministar je podneo detaljan izveštaj o operaciji, ističući da je ruska vojska uspela da zauzme grad uz minimalne gubitke.

Takođe, naglasio je da su ukrajinski vojnici pobegli pre nego što su dobili komandu o povlačenju, što je Putin nazvao "bekstvom, a ne povlačenjem", prenosi RT.

Šojgu je istakao da su podzemna utvrđenja u Avdejevki građena devet godina, što je doprinelo velikom uspehu ruske vojne operacije. Takođe, napomenuo je da je oslobođeno 72 kvadratna kilometra teritorije, te da će operacija ući u vojne udžbenike kao primer uspešnog oslobađanja grada.

Putin je pohvalio hrabrost i herojstvo ruskih vojnika prilikom oslobađanja grada, najavivši da će biti nagrađeni za svoje podvige. Takođe, naglasio je da je ukrajinska vojska ostavila iza sebe velike količine naoružanja tokom povlačenja, uključujući i strano oružje, prenose RIA novosti.

Ministar Šojgu je takođe potvrdio da je oslobođen još jedan grad u hersonskom pravcu, ističući da su Krinki sada potpuno pod ruskom kontrolom. Putin je precizirao da je u tom gradu poraženo 3.500 ukrajinskih vojnika, te je ministru preneo informaciju o upotrebi velikih dronova sa četiri krila "baba jaga" od strane ukrajinskih trupa za snabdevanje svojih snaga.

Ova situacija postavlja nove izazove i dinamiku u izuzetno kompleksnom regionalnom konfliktu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading