FILMSKA AKCIJA AMERIČKE POLICIJE! Evo kako je pao čuveni šef Jakuza! NUDIO AGENTU NUKLEARNI MATERIJAL, ALI Ne SAMO TO...!

Autor:

Svet

22.02.2024

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajni agent se predstavljao kao krijumčar droge i oružja koji ima veze s iranskim generalom, a navodno se radilo o "50 tona tamnog kamenog materijala", čija je vrednost procenjena na 6,32 miliona evra.

FILMSKA AKCIJA AMERIČKE POLICIJE! Evo kako je pao čuveni šef Jakuza! NUDIO AGENTU NUKLEARNI MATERIJAL, ALI Ne SAMO TO...!

Foto: US DISTRICT COURT FOR THE SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država podigle su optužnicu protiv Takešija Ebisave, državljanina Japana i navodnog šefa Jakuza, zbog zavere koja uključuje šverc nuklearnih materijala Iranu. Ebisava je zajedno sa Somfopom Singhasirijem, tajlandskim državljaninom, optužen i za trgovinu drogom nakon tajne operacije koju je vodila američka Uprava za suzbijanje droga (DEA).

En Milgram, šefica DEA, istakla je da su optuženi išli toliko daleko da su Teheranu ponudili uran i plutonijum očekujući da će ga Iran upotrebiti za stvaranje nuklearnog oružja. Optužnica dalje navodi da su Ebisavine "kriminalne aktivnosti uključivale veliku trgovinu narkoticima i oružjem" i da se njegova međunarodna kriminalna mreža proteže kroz Aziju, Evropu i Sjedinjene Države.

Početkom 2020. Ebisava je navodno izjavio tajnom agentu DEA da ima pristup "velikoj količini nuklearnog materijala koji želi da proda". Tajni agent se predstavljao kao krijumčar droge i oružja koji ima veze s iranskim generalom, a navodno se radilo o "50 tona tamnog kamenog materijala", čija je vrednost procenjena na 6,32 miliona evra. Materijal, koji je došao iz Mjanmara, zaplenila je tajlandska vlada i predala američkim istražiteljima. U laboratoriji u SAD potvrđeno je da materijal sadrži uranijum i plutonijum.

Američki zvaničnici su saopštili da će Ministarstvo pravosuđa SAD smatrati odgovornima sve one koji prodaju ove materijale i prete nacionalnoj bezbednosti SAD i međunarodnoj stabilnosti. Jezivo je zamisliti posledice po svet da im je operacija uspela.

Pored šverca nuklearnih materijala, Ebisava je takođe optužen i za kupovinu vojnog oružja u ime naoružane pobunjeničke grupe u Mjanmaru.

Ova optužnica predstavlja ozbiljan presedan u suzbijanju međunarodnog kriminala i trgovine nuklearnim materijalima, što je i dalje jedan od najvećih izazova za međunarodnu bezbednost.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading