''ODESA, VRATI SE KUĆI'' Zapad u panici: Medvedev najavio novo proširenje sukoba u Ukrajini, pa pomenuo jedan grad: Gde da stanemo, ne znam...?!

Autor:

Svet

22.02.2024

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti je izrazio čvrstu podršku povratku grada Odesa u sastav Ruske Federacije. U intervjuu za ruske medije, Medvedev je naglasio istorijske, kulturne i jezičke veze koje spajaju Odesu i ruski narod.

''ODESA, VRATI SE KUĆI'' Zapad u panici: Medvedev najavio novo proširenje sukoba u Ukrajini, pa pomenuo jedan grad: Gde da stanemo, ne znam...?!

Foto: Tanjug/AP

- O Odesi mogu jednostavno da kažem: Odesa, vrati se kući. I to je sve. Čekamo Odesu u Ruskoj Federaciji zbog istorije ovog grada, ljudi koji tamo žive, kojim jezikom govore. To je naš ruski, grad - rekao je Medvedev.

Uz osudu uništavanja spomenika i drugih elemenata ruske kulturne baštine u Odesi, Medvedev je istakao da takvi postupci dovode do odbijanja čak i onih koji su ranije bili lojalni lokalnoj vlasti. 


- Na taj način jednostavno odbijaju neke ljude, čak i one koji su donedavno bili lojalni njihovoj vlasti. Generalno, ovo izgleda monstruozno, jer je reč o borbi protiv celokupne ruske kulture i našem zajedničkom putu - rekao je on.

Dmitrij Medvedev je takođe izrazio zabrinutost da bi specijalna vojna operacija mogla zahtevati dostizanje Kijeva kako bi se postigli postavljeni ciljevi. Upozorava da sukob između Rusije i Ukrajine možda neće biti ograničen na sadašnju fazu, čime otvara mogućnost daljeg proširenja sukoba.

- Gde da stanemo? Ne znam. Mislim da, uzimajući u obzir potrebu stvaranja zaštitnog kordona, moramo ozbiljno raditi. Hoće li to biti Kijev? Da, verovatno bi trebalo da bude Kijev. Ako ne sada, onda posle nekog vremena, možda u nekoj drugoj fazi razvoja ovog sukoba - rekao je Medvedev.

On je objasnio potrebu za dostizanjem Kijeva tvrdnjom da je Kijev ruski grad, ali da je trenutno pod kontrolom međunarodne brigade protivnika Rusije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama. 

- Iako je Kijev u svojim korenima ruski grad, kontroliše ga međunarodna brigada protivnika Rusije koju predvode Sjedinjene Američke Države. Svi koji tamo formalno obavljaju svoje funkcije su marionete koje nemaju ni savesti, ni straha za budućnost Rusije, svoju zemlju, niti mogućnosti. Sve odluke se donose u inostranstvu i u sedištu NATO. To je potpuno očigledno. Dakle, da, to bi mogao biti Kijev - rekao je Medvedev, piše Sputnjik.

Dok se tenzije nastavljaju, očekuje se da će izjave Dmitrija Medvedeva dodatno podsticati rasprave o budućnosti Odeske regije i opšteg geopolitičkog konteksta između Rusije i Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading